Kan Gud bevisas?

Sånt är livetBoktips
Sånt är livet
Roland Martinsson
Norstedts
ISBN: 9789113013237

Kan Gud bevisas?

Vetenskapens sökande efter livets början har alltid väckt existentiella frågor (liksom Big Bang). Och bilden av objektiv vetenskap i kamp med dogmatisk religion i frågan om livet, är förenklad. Den historiska debatten om livets gåta är snårigare än så, visar doktorn i teoretisk filosofi Roland Poirier Martinsson i denna fylliga och kunniga resumé av livsforskningen då och nu.

Boken tappar lite i fart under den historiska genomgången, men blir senare allt mer intressant för den diskussionslystne. Kommer livet från den traditionella ursoppan, från havsbottnen, från urgrunden eller från rymden? Författaren inventerar  för- och nackdelar med alla teorier – och allt akademiskt karriärtjafs dess talesmän emellan (även vetenskapsmän sätter egot främst).

Ännu mer spännande blir det när det redovisas att allt fler forskare tvivlar på att kosmos och livet kan förklaras rent materialistiskt. Det verkar finnas en självorganiserande princip i universum och i levande organismer (jämför Paul Davies böcker). Ligger den bakom livets svårbegripliga uppkomst? Kanske det finns en mening i världsalltet (vågar man säga Gud)?

Oavsett hur det ligger till med det; vetenskapspersonerna bör självklart söka sanningen varthän den för dem. Den västerländska modernistiska sekulära världsbilden bör inte vara en tankens tvångströja. Varför ska den vara det i en globaliserad värld där majoriteten är troende? Om världen är skapad eller inte är visserligen en trosfråga. Men varför inte även en forskningsfråga?

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, KB, Bannbullan, Google, POA, Signum, Tankspritt, GP,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements