Jämlikhet och biologi

Jämlikhet från börjanBoktips
Jämlikhet från början
Ingmar Persson
Nya Doxa
ISBN: 9789157804396

Jämlikhet och biologi

Jag har alltid känt obehag inför abort (kommer våra barnbarn att ställa oss till svars?). Men eftersom jag anser att livet slutar då hjärnan/medvetenheten dör, är det då inte logiskt att livet också börjar då hjärnan/medvetenheten uppstår? Jag vill ju till och med ha rätt till dödshjälp vid demens (om denna vilja dokumenterats innan sjukdomen), alltså menar jag att det bara är medvetandet som gör oss till människor.

De här tankarna väcks av filosofiprofessorn  Ingmar Perssons debattbok ”Jämlikhet från början – Människovärdet i gen- och bioteknik”. Som menar att människan uppstår först mellan andra och tredje veckan då cellerna börjar ordna sig till en sammanhängande flercellig organism. Och att den medvetna människan uppstår först senare. Stamcellsteknik och användning av mänskliga embryon är därför OK.

Den biologiska forskningen rusar framåt, så det är bra med politiska och moraliska resonemang kring människors lika värde i ljuset av de nya möjligheterna. Men detta är en mycket krävande teoretisk bok (som så mycken filosofi). Jag hade svårt att koncentrera mig under läsningen.

Hans Norebrink

Läs mer: Google, HD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Bokus

Adlibris 

Advertisements