Ny hyreslag gav högre hyror men inte fler lägenheter

Som förväntat ledde den nya hyreslagen med utökade möjligheter att hyra ut i andra hand till högre hyror, men inte till fler lägenheter. Det var en självklarhet att det skulle bli så. Med marknadsmekanismer på ett område där det råder kraftigt underskott på det efterfrågade innebär självklart höjda hyror.

Hade det funnits tillräckligt med lägenheter hade kanske ett annat scenario kunnat förväntas. Men som det nu är har den nya lagstiftningen förvärrat läget på bostadsmarknaden istället för att förbättra det. Folk med pengar kan exempelvis köpa upp många bostadsrätter för att sedan hyra ut dem i andra hand till mycket hög hyra. Resultatet har vi nu sett. Högre hyror, inte fler lägenheter. Fler utannonserade lägenheter betyder inte heller fler lediga lägenheter. Det kan lika gärna betyda mer spekulation och färre verkligt lediga lägenheter.

Bostadsmarknaden är ett område där marknadsmekanismer fungerar dåligt i det stora hela. Det beror på att grundresursen är begränsad. Marken. Därför måste marknadsmekanismer inom bostadsområdet kompletteras med lagstiftning, begränsningar, styrning, tvång och kanske subventioner för att det ska byggas tillräckligt med bostäder så att det räcker även till folk med begränsade resurser och lite pengar. Så är det med bostadsmarknaden, jordbruket, fisket, elproduktion och -distribution, järnvägar och annat där resursen är begränsad redan från start.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • henrik74

  Nyheten kommer från en undersökning gjord av Blocket. Undersökningen visar samtidigt att utbudet av annonser också har ökat. Du skriver att antalet lägenheter inte har ökat, och det är väl inte så konstigt. Men däremot har utbudet av LEDIGA lägenheter också ökat.

  Fler människor kan hitta en lägenhet. Bostadsrättsinnehavare som hyr ut sin lägenhet kan numera få ersättning för alla sina kostnader, alltså även räntekostnaden. Och de som vill bo centralt får betala för det. Vad är problemet?

  • Att det inte finns tillräckligt med lägenheter är huvudproblemet. Att de som finns är för dyra är ett annat problem. Det finns inget som tyder på att utbudet av lediga lägenheter ökat. Att det finns fler annonser är inte ett säkert ett tecken på det. Det kan också vara ett tecken på att folk har ekonomiska problem eller på just det jag skriver. Personer med pengar spekulerar i lägenheter.

   • henrik74

    Undersökningen kommer fram till två saker

    1) Högre hyror
    2) Större utbud genom fler annonser.

    Du väljer att tro på de delar av undersökningen som stämmer överens med din politiska uppfattning.

    Shocking!

    • Jag tror på bägge resultaten. 1. Högre hyror i annonserna 2. Fler annonser. Jag tror inte på medias eller din förklaring till det sistnämnda.

     Jag betvivlar alltså inte undersökningen eller verkligheten. Jag är dock inte överens om förklaringen till verkligheten. Dvs tolkningen av resultaten. Jag förstår inte vad problemet med det skulle vara?

     • henrik74

      Enligt dig finns det alltså inget samband mellan antalet lediga annonser och antalet lägenheter som går att hyra?

      Men när hyrorna för de här lägenheterna som inte verkar finnas ökar, då är det ett tecken på att lagändringen har lett till ökade hyror?

      Nej, det får jag inte alls att gå ihop.

     • Att det finns fler annonser på Blocket kan bero på många saker:

      1. Ändrat annonseringsbeteende. Man väljer blocket istället för andra kanaler.
      2. Fler lediga lägenheter
      3. Spekulation i bostadsrätter för andrahandsuthyrning. Jag har själv stött på den här typen av spekulanter. Betyder att antalet lediga förstahandslägenheter har minskat. Alltså inte fler lediga lägenheter.
      4. Sämre ekonomi hos folk som gör att de behöver hyra ut tillfälligt eller för en längre tid. Bosätter sig själv i sommarhuset etc.

      Så länge ingen undersökt orsakerna bakom det ökade antalet annonser vet man helt enkelt inte vad det beror på. Det finns säkert fler orsaker som kan förklara ökat antal annonser än de jag listat.

      Vad det gäller priserna så skulel det kunna vara så att de i verkligheten inte ökat. Annonserad hyra är ju inte alltid vad man får. Men på grund av bostadsbristen så tror jag att uppgiften stämmer. den är helt enkelt logisk på en marknad med för litet utbud.

 • Stefan Nilsson

  en annan stor post, välskriven och självförklarande. Tack för att dela det här inlägget! Det skulle säkert vara praktiskt för människor som arbetar med frågor om andrahandsuthyrning.

  hyr ut lägenhet