Kriminella gäng stjäl entreprenadmaskiner

Grävskopor, traktorer och andra större maskiner som används vid byggen, i skogsarbete, dumprar etc brukar kallas entreprenadmaskiner. Varje maskin kostar stora summor och har blivit ett attraktivt och stöldbegärligt byte för organsierade kriminella ligor. Förra året stals nästan 300 entreprenadmaskiner i Sverige. Flertalet smugglades ut ur landet för att sälja nån annan stan.

Det hela är en lönsam verksamhet. Risken att åka fast är liten, det är svårt att spåra en viss bestämd entreprenadmaskin. Ingen märkning finns, inga egentliga ägarbevis finns osv. För att minsk antalet stölder vill polisen att sådant införs:

EU:s expertgrupp kring fordonskriminalitet, där Håkan Carlsson är Sveriges representant, vill nu se över regelverket kring entreprenadmaskiner för att kunna minska antalet stölder:

– Det är ett stort problem att det finns dåliga serienummer på de här maskinerna. Så i vår grupp arbetar vi på en ny typ av standardiserade serienummer, som gör de sökbara. Vi tittar också på någon form av ägarbevis som följer maskinen under dess livslängd, som kan styrka att man äger den maskin man har, säger han.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements