AIK och organiserad brottslighet

Ledningen i AIK Fotboll AB kan enligt Ekobrottsmyndigheten ha gjort sig skyldiga till brott. Det handlar om att de tagit emot stulna pengar och fört dem till ett konto i Luxemburg. I den verksamhet där säkerhetsföretagen Panaxia och Skyddsteknik stulit pengar från sina kunder har påhittade värdeväskor använts för att underlätta  stölder:

Under flera år finansierade Panaxia sin verksamhet delvis genom misstänka bedrägerier i en omfattande skala med så kallade värdeväskor, det framgår av Panaxias förvaltarberättelse.  De påstådda bedrägerierna gick till så att Panaxia sålde tusentals värdeväskor som inte existerade förutom på papper till Skyddsteknik.

Skyddsteknik leasade i sin tur ut de här påhittade värdeväskorna till finansbolag och fick på så sätt tiotals miljoner kronor av finansbolagen. Konkursförvaltaren i Panaxia har bekräftat att tusentals av dessa värdeväskor aldrig existerat och dessutom belånats flera gånger till olika finansbolag.

[…]

Under 2009 genomförde flera Skyddsteknik flera stora misstänka bedrägerier med värdeväskor för närmare 70 miljoner kronor.

Den 27 juli 2009 genomförde Skyddsteknik just en sådan stor affär med värdeväskor för över 27 miljoner kronor, enligt fakturor utställda av Skyddsteknik till Siemens Financial Services AB.

Elva dagar efter den här affären skickade Skyddsteknik tio miljoner kronor raka vägen till ett bankkonto som tillhör AIK Fotboll AB.

Det är för mig uppenbart att hela verksamheten i Panaxia och närstående bolag handlat om planerad brottslighet där syftet varit att sno pengar, förskingra pengar etc. Det kan kallas organiserad brottslighet även om inget stort kriminellt gäng eller nätverk tycks vara inblandat. Om någon person nånsin kommer att dömas för något brott i sammanhangen är dock oklart. För det är väl som vanligt i ekobrottssammanhang mycket svårt att bevisa att någon enskild gjort sig skyldiga till brottsliga handlingar.

Det är inte heller speciellt förvånande om AIK Fotboll AB och AIK som förening skulle visa sig vara inblandade i de smutsiga affärerna. Den ene huvudägaren i Panaxia, Tomas Gravius, satt ju i styrelsen för AIK Fotboll AB och i ledningen för föreningen AIK har länge funnits en person, Johan Segui, med förflutet inom Hells Angels.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements