Surfar vi verkligen mer på semestern?

Det menar i alla fall Telia. Att vi surfra mer när vi är lediga alltså. Deras så kallade surfindex visar att surfandet gick upp med 10,5% från vecka 26 till vecka 27. Nyhetsläsningen har enligt samma undersökning minskat och läsningen av reserelaterade artiklar och sajter har ökat. Det sistnämnda verkar rimligt lisksom som påståendet om att det är mobilsurfningen som ökat.

Problemen med undersökningen är flera. Veckorn runt midsommar (i år 25 och 26) har till exempel under en rad av år varit de sämsta veckorna på året när det gäller min blogg. En ökning har alltid kunnat konstateras när det gäller antalet besök när man jämför veckan efter midsommar med fösta veckan därefter (i år vecka 26 och 27.

Samtidigt är det så att läsandet av min blogg minskar kraftigt på sommaren (cirka 20%). Det stämmer väl med det som Telia påstår om att nyhetsläsningen minskar. Men problemet är minskningen inträffar mellan veckan innan midsommar och midsommarveckan för att sen ersättas av en liten ökning en vecka efter midsommar (i år vecka 27).

Baserat på vad jag skrivit om min blogg menar jag nog att Telia drar lite för stora växlar på ökningen mellan vecka 26 och 27. Vad som borde jämföras är den första veckan i juni med den första veckan i juli. DÅ kan vi se den verkliga utvecklingen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements