Ett farligt virus – men inte än

H7N9

Influensavirus A (H7N9)

I motsats till svininfluensaviruset som inte är speciellt farligt har det i Kina uppstått ett virus som är mycket farligt för människor. Ett fågelinfluensavirus som än så länge bara smittat från fågel till människa. Det smittar inte från människa till människa. Så än så länge är det inte så att det kan skapa epidemier och därför är det än så länge inte speciellt farligt för människor. Än så länge.

Skulle viruset mutera och börja smitta från människa till människa skulle det bli mycket farligt och innebär hög dödlighet. Människor har nämligen ingen som helst immunitet mot det nya influensaviruset som är av en typ som kallas H7N9. Inte heller fungerar vanligt influensavaccin speciellt bra mot viruset. Av de 139 människor man känner till som har 43 dött. Smittspridningen skedde från fåglar till människa på Kinas stora fågelmarknader och efter att de stängts så har inga nya fall rapporterats.

Ett farligt virus alltså, men ännu inte riktigt farligt för människor. Det blir det först om det muterar så att det kan spridas från människa till människa. Kanske händer det aldrig och med tanke på vad som hände kring svininfluensavaccinationerna bör vi vara uppmärksamma på onödig och överdriven skräckpropaganda. Samtidigt, skulle detta virus börja spridas mellan människor och skapa epidemier så skulle det sannolikt innebära många fler dödsfall än vad som var fallet med svininfluensan som ju orsakade väldigt få. Så få att vaccinationer i masskala knappast var motiverade. Kanske detta nya virus innebär att sådan vaccinationer verkligen är motiverade.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Fågelinfluensa och verklig risk | PlusEtt Bloggen()

 • thove

  Det största problemet med dessa konstanta utrop om pandemier är att
  ingen tror på det längre. Snacka om att ropa varg. Jag tror aldrig att
  jag kommer vaccinera mig mot fågelinfluensa p.g.a alla falska
  varningar… Är du vaccinerad? Jag har gjort en omröstning på plusett:
  http://www.plusett.nu/omrostning-3364/ar-du-vaccinerad-mot-fagelinfluensan

  • Alla äldre människor bör alltid vaccinera sig mot influensa. Vanlig influensa dödar faktiskt nåt tusental människor om året. I Sverige. Vanligt vaccin innehåller inte vaccin mot H7N9, däremot mot H1N1 och andra vanliga typer av influensa. Annars ska man förstås ta skriverier om pandemier med en nypa salt. Speciellt på sommaren.