Ökat antal väpnade rån mot butiker

I alla fall enligt Svensk Handel. För att verkligen veta om antalet rån ökat är det nog bäst att vänta på att den officiella statistiken blir klar nån gång nästa år.

Men låt oss anta att det stämmer. Frågan är då vad det beror på. Beror det på att det finns kontanthantering som Svensk Handel tycks anse. Knappast. Beror det möjligtvis på att det är svårare att genomföra bank-rån och värdetransportrån? Sannolikt inte. Det handlar om olika typer av kriminella kan man nog misstänkta. Kan det bero på att fattigdomen och klyftorna i samhället ökar. Gruppen som har väldigt lite och har svårt att klara sig kanske ökar? Smårån kan ju då bli ett sätt att skaffa sig de saker andra ungdomar har. För en sak kan vi vara säkra på. Rån mot butiker begås i huvudsak av unga människor.

Vad kan man då göra för att åtgärda problemen. Det bästa vore förstås om jämlikheten i samhället ökade och klyftorna minskade. På sikt är detta det bästa för att minska antalet rån.

Skulle ett borttagande av kontanthantering eller säkrare kontanthantering lösa problemet som Svensk Handel anser? Sannolikt skulle antalet riktade rån mot butiker minska i det läget. Men det skulle knappast lösa underliggande problem. Istället skulle vi sannolikt få ett ökat antal personrån. Vilket förmodligen också skulle innebär fler allvarligt skadade, fler skjutna och fler dödade. Sannolikt en sämre situation än den nuvarande alltså. Inte för butiker, men rent allmänt.

Men som sagt, det finns flera stor om i detta. Har antalet rån verkligen ökat? Har antalet anmälda rån ökat? Om det är så, finns det då ett antal försäkringsbedrägerier bland de anmälda rånen?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements