Falska erkännanden ett stort problem

Enligt en US-amerikansk undersökning är falska erkännanden av brott ett stort problem. Omkring en fjärdedel av alla som frikänns från allvarliga brott har erkänt i likhet med Sture Bergwall/Thomas Quick. Långa utdragna polisförhör, långa häktningstider och isolering är saker som innebär fler felaktiga erkännanden. Andra bidragande orsaker till falska erkännande är psykiska problem, missbruksproblem och att den misstänkte är ung.

I Sverige är långa häktningstider och isolering vanligt vid misstanke om allvarliga brott. Något dom regelbundet kritiseras av internationella människorättsorganisationer. Detta innebär stora problem med rättsäkerheten och sannolikt är inte Sture Bergwall den ende som dömts felaktigt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements