Inte oväntat lades utredning mot skjutande polis ner

Förundersökningen mot polisen som sköt en man i Husby har lagts ner. Enligt många uppgifter var dödsskjutningen av mannen en utlösande orsak till upploppen och bilbränderna i Husby tidigare i år.

Anledningen till att förundersökningen lagts ner är att åklagaren anser att det handlade om nödvärn. Med tanke på vad som tidigare kommit ut om mannen och situationen förefaller detta inte helt rimligt. Det kan naturligtvis vara korrekt, men det finns stort utrymme för tvivel.

Att förundersökningen i praktiken sköts av poliser som arbetar i samma organisation som den misstänkte gör det väldigt lätt att ifrågasätta frikännandet. Oavsett om vi tror att polisen är skyldig eller inte så är det inte en bra situation. Förtroendet för rättsapparaten, åklagare och polis minskar varje gång en utredning kan ifrågasättas.

För att minska misstankarna om att utredningar kring poliser brott inte går rätt till så borde polisers misstänkta brott utredas av en oberoende, separat organisation som är skiljd från den vanliga polisen. Så går det till i Norge och Storbritannien och i praktiken också i länder med flera poliskårer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements