Förlorarna på landet – populärt i film och TV

Möjligtvis är det bara jag som sett ovanligt många såna filmer under senare tid, men jag upplever att skildringar av fattiga vita förlorare på landet blivit allt populärare. Numera ofta med stark kvinnor i centrum för handlingen, omgivna av kriminella och/eller misslyckade alkoholiserade, drogmissbrukande alltid våldsamma och hotfulla män. Kanske har det alltid funnits filmer om förlorarna på landet (vi har ju exempelvis Jägarna i Sverige), men jag upplever att de blivit vanligare på senare år.

En film som jag nyligen sett är ju den mycket bra Winter’s Bone (gjord 2011) som ju handlar om fattiga vita på Ozark-platån i USA, en annan är Frozen River från 2008 om fattiga på och kring ett Mohawkreservat som ligger på gränsen mellan USA och Canada. Där många livnär sig på att smuggla knark och flyktingar mellan Kanada och USA. En film om kvinnor och med nästan bara kvinnor i bild. Männen är frånvarande, sitter i fängelse, arbetar på annan ort, har rymt med annan kvinna, är ute och super. De män som förekommer är ofta hotfulla och obehagliga. Det är precis som Winter’s Bone en bra film. Huvudrollen i Frozen River spelas av Melissa Leo som också spelade en huvudroll i den mycket bra deckarserien Homicide som utspelade sig i Baltimore.

Frozen River

Jag såg också en dokumentär i TV, Skyskrapornas indianer, som handlade om två män från det mohawkreservat, Ahkwesasne, som Frozen River delvis handlar om. Männen arbetade som byggare av skyskrapor i New York, ett traditionellt yrke bland de mohawker som lever i just detta reservat. Problemen med kriminalitet, smuggling och annat togs också upp samt hur männen söp för mycket, slets mellan ett fattigt liv i reservatet med risk för kriminalitet för att skaffa sig lite mer pengar eller jobb långt hemifrån i New York med bra betalt. (Det finns ett annat program som gått om mohawker i Kanada där det hävdas att de är på väg att försvinna. Det är inte sant, möjligtvis på det reservatet, men knappast som folk)

Igår såg jag de första avsnittet av Top of the Lake, en TV-serie som utspelar sig bland fattiga och delvis utslagna på landet. Denna gång inte i USA eller Sverige utan på Nya Zeeland. Gjord av Jane Campion, kvinnan bakom filmen Pianot. Det första avsnittet var bra. Med samma sak som i de två ovan nämnda filmerna, starka kvinnor och obehagliga, våldsamma och alkoholiserade män. Får se hur fortsättningen blir, men serien verkar ha fått överlag bra recensioner. För att inte säga mycket bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Förlorarna på landet – populärt i film och TV”

Kommentarer är stängda.