Det är nåt som inte stämmer med misshandelsfallet i Farsta

En kvinna misshandlades i Farsta förra fredagen. Enligt egen uppgift på grund av att hon bar hijab. Så långt inget konstigt. Sådant händer tyvärr. Kvinnor som bär hijab är utsatta för trakasserier, hot och ibland våld. Lite mer utsatta än andra kvinnor. Så länge vi pratar om utomhus, på gatan, i alla fall.

Misshandeln i Farsta resulterade i det så kallade hijabuppropet som lyckades få upp islamofobi på agendan och trakasserier av kvinnor i hijab till förstasidan i media. Onekligen bra gjort.

Den här typen av attacker brukar vara anonyma. De inblandade känner inte varandra, de sker ofta av en slump och när förövarna är fulla. Förvånansvärt ofta är förövaren en äldre person.  Det betyder att brotten ofta är svåra att lösa och att det oftast inte finns koppling mellan offer och förövare. Att de senare söker upp kvinnan igen är alltså i stort sett omöjligt och otänkbart (inte helt, det går att ta reda på vem en anmälare av ett brott är).

Nu har kvinnan blivit misshandlad igen. Hon uppsöktes av några män som krävde att hon skulle ta tillbaka anmälan och misshandlade henne. Hon fick synliga skador och uppsökte sjukhus som hon dock snart kunde lämna. Ett sånt här överfall handlar om övergrepp i rättssak och utreds som det.

Övergrepp i rättssak är mycket ovanliga när det handlar om den typ av islamofobiska trakasserier som fallet hittills ansetts handla om. Helt enkelt för att det är svårt att begå övergrepp i rättssak när man inte vet vem offret är. Naturligtvis kan förövarna vara grannar eller organiserade rasister. I så fall handlar det om en planerad kampanj mot kvinnan i fråga. Något som är mycket värre än de vanliga anonyma hoten och trakasserierna av hijabklädda kvinnor.

Övergrepp i rättssak är betydligt vanligare i vanliga kvinnomisshandelsfall där en närstående misshandlat kvinnan. Ofta dras ju den typen av anmälning också tillbaks, eller så anmäls det inte alls. En del i Farsta-fallet skulle alltså kunna tyda på att det inte alls handlar om rasism utan istället om nåt vanligare, en kvinna som misshandlas av närstående män. Lika allvarligt det, lika problematiskt. Men det är också något som kräver andra åtgärder än rasism.

Intresssant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements