På tisdagar har Göteborg storbesök

Mærsk McKinney Møller

Tisdag är den dag som världens största containerfartyg brukar återfinnas i Göteborg hamn, närmare bestämt Skandiahamnen. Tidigare var Mærsk Eleonora och hennes systerfartyg störst, men numera är Mærsk McKinney Møller, upppkallat efter den tidigare patriarken i ägarfamiljen bakom världens största rederi. Den numera svenska familjen Møller Uggla.

Mærsk McKinney Møller är 400 meter långt och lastar 18 000 containrar. Den är på 194 153 ton dödvikt, för bred, 59 meter, för att kunna passera genom Panamakanalen och 73 meter högt. Fartyget är det första i en serie av 20 som rederiet beställt. De ska i huvudsak gå mellan Europa och Asien och trafikera hamnar som Gdansk, Århus, Göteborg, Bremerhaven, Rotterdam- Port Tangiers, Singapore, Yantian, Hongkong, Kwagyang, Ningbo, Shanghai och Tanjung Pelepas (i Malaysia, ägs av Mærsk i likhet med Skandiahamnen i Göteborg).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements