Mobiltelefonföretagens era slut

Det som en gång var världens största mobiltelefontillverkare, Nokia, säljer nu sin mobiltelefondel till ett IT-företag. I detta fall till Microsoft. Innan Nokia var störst så var Ericsson störst på mobiltelefoner. Ericsson har redan sålt sin mobiltelefonsverksamhet. I två steg (50% 2001 och 50% 2012) till japanska Sony. Microsofts köp av Nokia innebär slutet för de klassiska telefon- och telefoniföretagens era i mobiltelefonbranschen.

Idag är branschen en del av IT-branschen och domineras av dator- och mjukvaruföretag som Apple, Google och Microsoft samt östasiatiska elektronikföretag med datorer i produktsortimentet, Samsung, LG, HTC etc. Idag är mobiltelefoner helt enkelt en liten dator som det går att ringa med.

Försäljningen av Nokias mobiltelefondel betyder att 32 000 anställda byter arbetsgivare. Av dem arbetar 4 700 i Finland. Kvar i Nokia blir cirka 24 000 anställda och tre verksamhetsområden:

  • Nokia Siemens Networks – med fokus på mobilt bredband och tjänster för mobilsystem
  • HERE – en verksamhet inom molntjänster
  • Advanced Technologies – verksamhet inom teknik med en patentportfölj som licensieras ut.

Den verksamhet som säljs är dessutom resultatet av en sammanslagning av Nokias och Siemens mobiltelefonidelar. Siemens sålde sin andel i augusti i år.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements