Vad djur gör varför

Djurens beteendeBoktips
Djurens beteende
Per Jensen
LTs förlag
ISBN: 9789127357204

Vad djur gör varför

Djurprogram är väldigt populära. Vad djur gör och varför fascinerar oss. Speciellt om och när vi hittar likheter i beteendet mellan djuren och oss människor. Vetenskapen om djurens beteende kallas etologi. Den får man en bra, kort och lättläst introduktion i via grundboken ”Djurens beteende och orsakerna till det”.

I boken skildras djurens språk och samhällsliv. Deras sinnen, uppväxt, sexualliv, revir, rangordning, aggression, samarbete. Djurhållning och relationen till människan, samt konflikten mellan domesticering och behov av att få utlopp för det naturliga beteendet ventileras. Våra vanligaste lant- och husdjur specialstuderas.

Intressantast fann jag att revir (territorium/”nationalism”) och rangordning (”klassamhälle”) inte är någon konstant utan ofta används bara för att minska konflikter vid trängsel och bristsituationer. Tänk om något liknande gäller för oss människor?

Hans Norebrink

Läs mer: Hippson, Google, FoF,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Bokus

Adlibris 

Advertisements