Nära totalfiasko för SV i norska valet

Den norska motsvarigheten till Vänsterpartiet, Sosialistisk Venstre (SV) kom med nöd och näppe över spärrgränsen på 4% av rösterna. Resultatet räcker sannolikt till 7 mandat. Resultatet är klart sämre än vid tidigare val och en minskning med 2,1% sen förra valet. Om partiet inte kommit upp i 4% så hade det varit ett totalt fiasko. Nu var det bara ett mindre fiasko.

Det dåliga resultatet för SV är ett resultat av att de deltagit i regeringen. En regering som haft en politik som inte motsvarar den politik som SV en gång i tiden fick stort stöd för. SV:s dåliga resultat är en följd av att föra en annan politik än den som väljarna förväntat. Exakt samma utveckling har SV:s danska motsvarighet, Socialistisk Folkeparti (SF) haft. Från ett stort stöd till mycket litet stöd på grund av medverkan i regeringar med borgerlig politik. I Danmark har därför det mer radikala vänsterpartiet Enhedslisten växt till att bli det stora vänsterpartiet. Motsvarande utveckling har inte skett i Norge där Enhedslisten kan sägas motsvaras av partiet Rødt.

Rødt fick 1,1% av rösterna i det norska valet och lyckas sannolikt inte få nåt mandat. Däremot verkar det som om Miljøpartiet De Grønne får ett mandat med 2,8% av rösterna. Att man kan få mandat med färre röster än spärrgränsen beror på det norska valsystemet där utjämningsmandat även kan ges till partier som inte uppnått 4% av rösterna.

Läs också: Norge: Valseger för högern och rasister i den blivande regeringen

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, SR1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements