40 år med kungen – dags att avskaffa arvkungadömet

Arvkungadöme är helt klart otidsenligt och gammaldags. Det är dessutom odemokratiskt. Istället borde vi kunna ha valkungadöme. Det är precis lika demokratiskt som att ha presidentval. Valkungadöme är dessutom något som anknyter till den svenska historien. Många människor gillar det här med kungar, prinsessor, pompa och ståt. Det kan vi behålla med valkungadöme. Men skulle knappast få med president. Kostnader finns förstås. men det finns sätt att lösa det.

Kungen i Sverige saknar dock i stort sett all form av formell makt. Det lilla som eventuellt finns kvar kan avskaffas det med. Därmed skulle vi kunna ha kungaval som organiseras ungefär på samma sätt som melodifestivalen. Fast med möjlighet att rösta i vallokal också. Det kan vara Eriksgata, flera deltävlingar, kvalificering, provtal, övningar i att klippa band etc. Vem som helst kan ställa upp, några blir utvalda. En blir vinnare. Zlatan som kung kanske? När han slutat spela fotboll. Eller Laleh? Gudrun Schyman? Carl Bildt?Det kostar pengar att ringa in och rösta. En del av finansiering av själva valet är därmed klar. Reklampengar går också att dra in. Fest, pompa och ståt redan i samband med valet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements