Stökigt men inte våldsamt vid nazistdemonstration

Igår demonstrerade nazisterna i Svenskarnas Parti i Stockholm. De var cirka 200. Det genomfördes också en stor motmanifestation. Med kanske 2 000 personer. Som vanligt var alltså antifascisterna och antirasisterna många fler än nazisterna.

En mindre grupp motdemonstranter (uppgifter på några hundra förekommer) som fanns längs med vägen hade skaffat vattenballonger och liknande. De försökte kasta dem på nazisterna under nazistmarschens gång. Det gick väl inget vidare vad det verkar. Sammanlagt grep polisen 8 personer under nazistdemon. 28 personer omhändertogs och bortflyttades.

Om det verkligen stämmer att Nätverket mot rasism, som det uppges i viss media, hade planer på att stoppa nazisttåget så misslyckades det förstås. En sådan plan är dömd att misslyckas om det finns poliser på plats och antalet demonstranter som vill stoppa nazisterna inte är 10 gånger så många som poliserna. Det var en dålig plan helt enkelt, om det nu fanns en sån plan. Kanske hade däremot Allt åt alla en sådan plan när deras vattenkrigsaktion gick av stapeln efter Nätverk mot rasisms manifestation på Hötorget.

Den plan som Allt åt allt hade med vattenkrig misslyckades den också. Visserligen kan man inte säga att det var våldsamt, men det var konfrontativt. Sådant är meningslöst om det inte vinner opinionen. Konfrontativa aktioner har för det mesta motsatt effekt. Det anser jag att vattenkriget också hade i viss mån, även om det är en intressant idé med fokus på konfrontation utan våld. Det finns säkerligen vissa användningsområden för metoden. Att förhindra nazistmarscher tillhör nog inte dem. Men det kan förstås diskuteras.

Allt åt alla och Motkrafts rapportering var dessutom som om det hela var ett spel, en lek. Det är det inte. Ett kul grepp kan man tänka. Roligt. Det är det inte heller. Inställningen är snarare oseriös och respektlös mot rasismens offer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements