Australiens externa territorier

Australien har ett antal så kallade externa territorier. Dessa räknas inte till icke-självstyrande områden utan som delar av Australien. Tre av dessa är bebodda av andra än forskare och vetenskapsmän, nämligen Norfolk Island, Christmas Island och Cocos (Keeling) Islands.

Norfolk Island som ursprungligen befolkades av polynesier koloniserades av Storbritannien år 1788 som en del av Australien. Det fanns då ingen befolkning på ön. Ön användes därefter som straffkoloni fram till 1855. 1856 kom de första civila invånarna till ön efter tiden som straffkoloni. De kom från Pitcairn Island. Norfolk Island består av tre öar, huvudön Norfolk Island, Nepean och Philip Island. Total 35 kvadratkilometer varav 34,6 faller på huvudön där det bor 2 300 invånare varav hälften har förfäder från Pitcairn Island och därmed från myteristerna på Bounty.

I det mesta förutom lokal politik är Norfolk Island en del av Australien men formellt är det ett självstyrande territorium. Öns styrs av en lokal folkförsamling med en exekutiv ledning och en australisk administratör. Många öbor hävdar dock att ön egentligen borde vara självständig då de menar att de erhöll självständighet då de flyttade från Pitcairn Island till Norfolk Island år 1856.

Christmas Island är motsats till Norfolk Island inte ett självstyrande territorium utan bara ett territorium och styrs av en australisk administratör. Ön blev australiskt territorium år 1957 efter att innan dess ha varit en del av det brittiska kolonin Straits Settlements och sedan styrts via kolonin Singapore. Den ekonomiska huvudverksamheten på Chritsma island har varit fosfatutvinning. Gruvan öppnades på 1890-talet och har brutits sen dessmed undantag av åren 1987-91. Förutom fosfatbrytningen så lver ön på turism och en stor flyktinganläggning som drivs av den australiska staten. Total har Christmas Island 2 100 invånare, oräknat flyktingar i flyktingförläggningen och ytan är 135 kvadratkilometer.

Det tredje befolkade australiska territoriet är Cocos (Keeling) Islands på 14 kvadratkilometer och med 600 invånare. Två av öarna i den stora atollen Södra Keeling är bebodda. Öarna har brist på färskvatten, har en liten turism och är helt beroende av bidrag från Australien. Styrs av en australisk administratör. Öarna anses ha militärstrategisk betydelse och USA har visat intresse för att bygga en bas där. Något som Kina vänt sig mot.

De första bosättarna kom till Keeling i början på 1880-talet. Det handlade då om brittiska äventyrare John Clunies-Ross och Alexander Hare med familjer och älskarinnor. 1857 annekterades öarna av Brittiska samväldet och gjordes till familjen Clunies-Ross privata egendom å 1886. Administrationen låg under Straits Settlements från 1867. På grund av sitt strategiska läge i Indiska Ocenane och förekomsten av en vital kommunikationslänk på öarna så var de föremål för krigshandlingar såväl under första som andra världskriget. 1955 överrördes öarna till Australien. 1978 tinvgades familjen Clunies-Ross att sälja öarna och 1983 tvingadesden dåvarande John Clunies-Ross att flytta från öarna. Andra medlemmar av familjen lever dock kvar. I en folkomröstning 1984 röstade invånarna för att integreras i Australien.

Utöver de befolkade territorierna så har Australien ytterligare ett antal externa territorier utan fast befolkning. Några av dem har dock befolkning bestående av forskningspersonal och andra anställda på forskningsstationer. Dessa territorier är (namn, antal invånare):

Australiska Antarktis, 1 000
Heard och McDonaldsöarna, 0
Ashmore och Cartieröarna, 0
Korallhavsöarna, 4

Förutom territorierna så finns det också så kallade oinkorporerade områden som ingår i Australien. Ett är Lord Howe-ön som är en oinkorporerad del av New South Wales, en av de australiska delstaterna. Lord Howe-ön har 350 invånare, har ett begränsat självstyre (lokal styrelse bestående av 5 personer varav 3 från ön). Ekonomin är baserad på turism (förklarad vara ett naturvärldsarv) och export av frön till Kentiapalm. Fram till 1855 tillhörde ön som ligger mellan Australien och Nya Zeeland den brittiska kronan och därefter var den en del av Australien. Delstaten Victoria har två liknande områden, Gabo Island samt French Island med Sandstone Island inkluderat Elizabeth Island. French Island har lite över 100 invånare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Ett svar på “Australiens externa territorier”

Kommentarer är stängda.