Nya modebantet

5:2 dietenBoknytt
5:2-Dieten
Michael Mosley
Bonnier Fakta
ISBN: 9789174243703

Nya modebantet

Plötsligt överöses vi av den nya modebantningen 5:2-dieten. Faktaböcker, kokböcker och tevedokumentärer. Som i nya knappt 200-sidiga ”5:2-Dieten – Friskare, smalare, längre liv med halvfasta” av läkaren Michael Mosley, vars BBC-dokumentär i ämnet visades i SVT:s Vetenskapens värld tidigare i år. Med förord av svenska kostforskarprofessorn Kerstin Brismar.

Grundtanken är att kvartsfasta 1-2 dagar i veckan, och i övrigt äta ungefär som vanligt. Fastedagarna ska man äta 25 procent av det man brukar äta. Alltså endast 500-600 kalorier per dag två dagar i veckan. Då minskar vikten och midjemåttet, du blir troligen piggare, och riskerna för en rad sjukdomar sägs minska – infarkt, stroke, demens, cancer, diabetes etcetera.

Den evolutionära vetenskapliga grundtanken bakom denna och andra besläktade dieter (som stenålderskosten) är att vi människor är genetiskt-biologiskt anpassade till jägarsamlarlivet med dess periodvisa blandning av frosseri och svält.

Men som med alla modedieter som lanseras ska vi förstås ta även denna med en nypa salt. Själv kommer jag dock att pröva på den (men inte testa alla invecklade recept).

Hans Norebrink

Läs mer: EX1, 2Brunnegård, GP, SVD1, 2, 3, 4, DPS, Areskog, Telegraph, HeraldSun, In the Kitchen, LM, DM,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Bokus

Adlibris 

Advertisements