Född 21 september: Folkkampanj för Gemensam Välfärd!

– En ny folkrörelse är född!

Så tolkade Lars Henriksson från Folkkampanj för Gemensam Välfärds det massiva gensvaret från den tusenhövdade publiken på Gustav Adolfs Torg i Göteborg när han ställde frågan om hur många som var beredda att vid minst ett tillfälle det kommande året vara med och delta i Folkkampanjens försvar av den gemensamma välfärden.

folkkampanj_Goteborg_sm

Mötet var, tillsammans med möten i nio andra städer, den officiella starten för Folkkampanj för Gemensam Välfärd. Fram till valet – och efter – kommer kampanjen att arbeta för att sätta motståndet mot privatiseringar och nedskärningar i centrum för debatten. Medan rapporterna om stor uppslutning strömmade in från andra städer sattes den jättelika Välfärdsbollen i rullning och Medelklassupprorets kör sjöng i Brunnsparken innan själva mötet drog igång. I höstsolens sista strålar inramades en rad vittnesmål från skola, vård och omsorg av framträdanden av artisterna Claes Malmberg och Jens Lekman och i ”halvlek” framförde ”Skådespelare mot vinst i välfärden” den bejublad sketchen ”Vinn din välfärd”.

– Vi är överväldigade, säger Nina Magnusson som varit med och organiserat mötet. Uppslutningen var över förväntan och framför allt var det hundratals människor som skrev upp sig på våra kontaktlistor och tusentals kronor samlades in för att betala de kostnader vi haft.

Trots ett långt möte med många tal stod folk kvar på torget för att prata med oss och varandra. En underbar känsla! För det som avgör om vi ska kunna vända kursen i välfärden är om vi är tillräckligt många som blir aktiva, fortsätter hon.

– Nu kallar vi till ett första möte 7 oktober för alla dem vi nått med vår kampanjstart, berättar Nina Magnusson. Tillsammans ska vi börja det långsiktiga arbetet med att organisera hela den stora opinion som vill att den gemensamma välfärden ska drivas för människors behov, inte privata vinstintressen. Och efter idag är jag mycket hoppfull om att det kommer att lyckas.

Folkkampanj för Gemensam Välfärd är partiopolitiskt oberoende och har som mål att dessa krav ska stå högt på dagordningen i nästa val – och därefter:

  • Nej till vinst i välfärden!
  • Stoppa nedskärningarna!
  • Försvara och utveckla den gemensamma välfärden!

 Folkkampanj för Gemensam Välfärd

Läs mer: Röda Malmö1, 2, Kildén & Åsman, Internationalen1, 2, ETC, Fria, Annarkia,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements