Valkarteller ett bra förslag?

Moderaten Lars Tobisson föreslår att partier i Sverige ska tillåtas bilda valkarteller för att ställa upp i val. Han vill undvika taktikröstande på den borgerliga kanten i lägen som det nuvarande där flera partier hänger på gärsgårn, dvs riskerar att hamna under riksdagsspärren på 4%. Det skulle i nuläget främst gynna de borgerliga småpartierna. Vilket naturligtvis är problematiskt i sig. Men genom att mindre partier genom detta kan bli representerade i riksdagen ökar representativiteten genom sådana åtgärder.

Jag tänker dock själv på små vänsterpartier som det jag själv är med i. Socialistiska Partiet. Det skulle bli möjligt för oss att ställa upp i en valkartell tillsammans med andra partier utan invecklade politisk överläggningar innan. Utan att vi formellt ställer upp som ett och samma parti. Eller måste förhandla för att stå på nåt annat partis listor. Rena tekniska valkarteller skulle vara möjligt. Det skulle göra det möjligt för Socialistiska Partiet att ha egna listor med samma kartellbeteckning som Rättvisepartiet eller andra vänsterpartier. Det skulle sannolikt innebära fler extremvänstermandat i olika svenska städer. Knappast några riksdagsmandat däremot. Man kan förstås tänka sig att Socialistiska Partiet (SP) och Rättvisepartiet  (RS) redan nu ställer upp i ett val med beteckningen ”Socialisterna” och har separata listor per parti där det efter namnen anges vilket parti man är med i. På SP:s lista skulle det då finnas (SP) och (oberoende), på RS lista (RS) och (oberoende). Eller att Vänsterpartiet, SP och RS ställer upp med separata listor under beteckningen ”Vänstern”. Då slipper vi fundera över bortkastade röster och vänstern som helhet skulle få fler mandat på oliak nivåer och håll i landet.

Det finns naturligtvis problem också. Partisystemet riskerar att utvecklas till något som liknar ett tvåpartisystem. Något som iofs kan motverkas genom att sänka riksdagsspärren till samma som i Danmark. 2 %. En annan lösning är att införa utjämningsmandat som man kan få även om partiet/kartellen inte nått riksdagsspärren. Så som det är i Norge. Det möjliggör för småpartier att få enstaka platser i riksdagen genom att man är starka i nån speciell del av landet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Allfons Mållgan

    Det skulle innebära att det politiska parti som har gott om pengar kan starta hundratals ny politiska partier, t o m med diametralt motsatta politiska åskådningar men som ändå alla ingår i samma valkartell

    • Vilken nytta skulle de ha av det? Ingen alls vad jag kan se.

      Småpartier skulle ha nytta av en lägre spärr (vilket är vad valkarteller innebär). Dessutom är ju valkarteller faktiskt möjligt även idag. På det sätt jag beskrivit. De 4 regeringspartierna skulle kunna ha egna partliistor med samma beteckning ”Alliansen”. Vänsterpartiet och småvänstern egna partilistor med samma beteckning ”Vänstern”.