Konservativ valseger i Tyskland

Angela MerkelAngela Merkels koalition mellan CSU i Bayern och CDU i resten av Tyskland gick segrande ur det tyska valet. Totalt fick de 41,5% av rösterna och blev det överlägset största partiet. Resultatet var en kraftig ökning jämfört med förra valets 33,8%. Socialdemokratiska SPD fick 25,7%, också det en ökning sen förra valet då SPD fick 23%. Sannolikt är segern ett resultat av att Tyskland har en god ekonomi och i ett europeiskt perspektiv en låg arbetslöshet.

Die Linke backade kraftigt i valet, fick 8,6%, en minskning med 3,3 procentenheter sen förra valet. Partiet blev ändå tredje störst parti i valet då De Gröna fick 8,4% av rösterna. De gröna har periodvis legat på 20% i opinionsundersökningar med på grund av gamla skandaler och en usel valkampanj anses partiet ha tappat det stöd som folk tidigare visat.

Tillsammans med SPD och De Gröna har Die Linke majoritet i förbundsdagen. Ett sådant resultat skulle i Sverige med all sannolikhet resultera i en socialdemokratiskt ledd regering. Men det verkar enligt bedömare inte sannolikt i Tyskland.

De konservativas normala regeringspartner, liberalerna i FDP, åkte ur förbundsdagen vilket gör att Merkel, om hon ska kunna bilda regering måste göra det ihop med De Gröna eller SPD.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements