Rasistiskt och olagligt register hos polisen

Enligt Dagens Nyheter har polisen i Lund upprättat ett register över romer i Sverige. Ett register med släktskapsförhållanden, namn, personnummer och annat. Fler än 1 000 personer i registret är barn och de flesta i registret är ostraffade.  Totalt ingår det cirka 4 000 personer i registret.

Polismyndigheter i många svenska polisdistrikt anges använda registret som utifrån beskrivningen i DN är ett olagligt och rasistiskt register. registret handhas dock av polismyndigheten i Skåne och de flesta registrerade verkar också finnas där.

Polisen i Skåne förnekar dock att det finns ett register över romer (kallas enligt DN ”kringresande” i registret) hos dem.

Läs också: Hur många romer finns i Sverige?, På botten av det svenska klassamhället, Historien upprepar sig,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

PS. 8:12 Polisen i Skåne har nu bekräftat att det olagliga registret finns. De säger att registret upprättats av en enskild polisman.

Advertisements
 • Allfons Mållgan

  Polisen skyller på en enskild polisman, men det är ju inte speciellt troligt när det rör sig om över 4000 personer som är registrerade.

  • Det måste förstås finnas chefer som känner till, accepterat och eller godkänt registret.

   • Naturligtvis finns det det, detta är grundläggande arbetssätt för polisen. Inte bara i Sverige. Och arbetssättet används inte bara mot romer, även mot nazister faktiskt. Skulle de inte ha dessa ”register” som DN kallar dem, så skulle inte mycket brottsbekämpning bli gjort… Att det skulle handla om ren och skär rasism är bara trams och fördummande av debatten.

    • Nja, i detta fall med romerna anser jag nog att det handlar om fördomar och rasism. Som arbetsmaterial i förhållande till det brott som det sägs komma från ursprungligen verkar det något överdimensionerat och etniskt enhetligt.

     Det förekommer ju även när det gäller nazister och rasister, men det verkar faktiskt inte vanligt och dessutom ofta dåligt gjort. Jag vet fall där polisen fått vända sig till utomstående för att få fram en vettig bild av inblandade brottslingar när det gäller nazister och även grova brottslingar i vissa fall.

     Man behöver ju dessutom inte ha några register för att kartlägga sånt här i dagens Sverige. Några timmar på internet och det mesta är kartlagt. På den fronten verkar det ibland som polisen har dålig kompetens. Det brukar ta mig från några minuter upp till en timme att ta reda på vilka som är inblandade i en skottlossning. Inte vem som gjort det, men offer och vilka som är personens fiender och släktingar.

 • Maria

  Det värsta är att vi alla låtsas vara förvånade. Olika sorters rasism blomstrar i Sverige och Polisen är, definitivt, en av rasismens källor.

  • Jag är inte förvånad. Det är välbelagt att polisen är mer rasistisk än svensken i gemen. Däremot är det svenska samhället och svenska medborgare inte speciellt rasistiska. Sverige är världens minst rasistiska land enligt de undersökningar som finns.

 • Pingback: Olaglig polisregistrering av Romer i Sverige. | Varghjärta()

 • Pingback: Gå till botten med det skandalösa romregistret | Röda Berget()

 • Pingback: Jag skäms! | krulli()

 • Pingback: Vilken grupp listas nästa vecka? | Högbergs Tankar()