Brott att länka till upphovsrättsskyddat material?

Så ska det bli i Spanien om man ska tro en artikel på Sveriges Radios hemsida. Det är naturligtvis inte sant. Det mesta som finns på Internet är upphovsrättsskyddat och det är omöjligt att ha en hemsida, blogg, tidning etc på nätet utan att länka till upphovsrättsskyddat material. Artikelförfattaren eller ingressförfattaren (om det är en annan person) är sannolikt bara förvirrad och okunnig.

Vad som sannolikt ska bli förbjudet i den nya spanska upphovsrättslagen är att lägga upp upphovsrättskyddat material man inte har rätt att publicera och dessutom ska det bli olagligt att länka till otillåtet/olagligt publicerat material inklusive streamingsajter. En fråga är dock hur den som länkar ska kunna veta om materialet är lagligen eller olagligen publicerat. Det är ju en omöjlig uppgift. Så antingen blir lagen en papperstiger eller så kommer många oskyldiga att åka fast.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements