En dag på bokmässan 2013

BokmässanHar nu spenderat en dag på bokmässan. Inte riktigt en hel bokmässedag om än en hel arbetsdag eftersom jag gick därifrån vid fyratiden. Det var klart färre människor jag kände i år, men trevligt att träffa några facebookvänner som jag bara flyktigt träffat tidigare, nämligen författarna Victor Estby och Henrik Johansson. Vidare lyssnade jag på ett intressant samtal i DN:s monter mellan Kristina Lindquist, Johan Hilton och Lena Andersson om identitetspolitik. Men något medelklassigt stockholmsfokuserad var den ändå. Tycker jag i alla fall. Lyssnade två gånger på den romske aktivisten Bagir Kwiek. Och hade en pratsund med såväl Alex Bengtsson som Jonatan Leman i Expos monter.

Jag hörde också Alexandra Pascalidou och Kajsa Ekis Ekman prata om Grekland och Stellan Vinthagen prata om vikten av fredliga revolter. Allt väldigt intressant. Träffade Johan Ehrenberg, Staffan Lindhe (en gammal vän som säljer böcker), folket från ABF i Göteborg och en del. Pratade en stund med nån på Reporto Förlag samt hade också ett trevligt samtal med Adam Cwejman. En mycket trevlig ung man som dock i mina ögon har en del underliga politiska uppfattningar. Men det är en annan historia. Fick ett gratis nummer av tidskriften Axess i alla fall (de delades ut). Det var i den montern som Cwejman arbetade under mässan.

Lyckades också få Ekis Ekmans och Pascalidous senaste böcker, Skulden respektive Kaos som recensionsex. Det var inga problem att få en bok från Leopard, men Atlas var lite motsträviga, Alexandra Pascalidou likaså. Dessutom var hon lite så där snorkigt arrogant som bara stockholmare i ”kultureliten” kan vara. Lite märkligt med tanke på vilken vikt hon fäster vid sin fattiga bakgrund. Inte så att hon egentligen var otrevlig på något sätt, hon var trevlig. Hon var nog bara fokuserad på att sälja och hade ingen större lust att växla mer än några få ord med en tjötig äldre snubbe som ville få en bok gratis. Atlas ansvarige person krävde lite övertalning, inte alltför mycket, men lite grann i alla fall.

Sen kunde jag också konstatera att det är mycket märkligt att en daglig webbtidning som min blogg faktiskt är inte kan bli ackrediterad. En webbtidning med utgivningsbevis och allt. En daglig webbtidning som faktiskt skriver om bokmässan kan inte få ackreditering men en obskyr tidskrift på papper som aldrig nånsin kommer att skriva om bokmässan får det hur lätt som helst. I själva verket är det naturligtvis knäppt. Omodernt. Dumt.

Men i vilket fall som helst. Jag har nu kommit hem med två böcker om ett land jag gillar, Grekland. Ett land där jag varit fåraherde, slaktat får, mjölkat får och gjort ost. Där jag plockat tomater och gurkor i växthus, skördat bananer och skött bananodlingar, byggt hus och ägnat mig åt garnfiske, kort sagt jobbat med det mesta som byar vid Kretas södra kust kan erbjuda i form av arbete. Det är två böcker om krisen. En personlig om människor, livet och politik samt en om ekonomi och politik. Dags att läsa dem. Snart kommer recensioner.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Köp ”Skulden” från Bokus

Köp ”Skulden” från Adlibris 

Köp ”Kaos” från Bokus

Köp ”Kaos” från Adlibris 

Advertisements