Lättare att åtala för kränkningar på nätet är kanske ingen bra idé

Häromdagen meddelade Beatrice Ask att det ska bli lättare för åklagare att driva fall där människor blivit kränkta eller förtalade på nätet. Problemet med detta är att det inte kommer att påverka näthat eller andra egentliga och allvarliga kränkningar på nätet överhuvudtaget. Därför att sådant sker på anonyma hemsidor och sajter där det är svårt att ställa någon till svars trots att möjligheten faktiskt ryms inom dagens lagstiftning. Nån ny lagstiftning behövs alltså egentligen inte. Inte heller kommer det att påverka kommentarsfält hos större dagstidningar och liknande. Därför att de som eventuellt förtalas eller förolämpas där är förhållandevis resurssvaga personer.

De enda som förmodligen kommer att drabbas av förslaget från Ask är små tidningar på vänsterkanten och bloggare som granskar makten och makthavarna. Skriver vi om nåt skandalartat som nån med efternamnet Wallenberg gjort eller nåt som nån minister eller ledarskribent sagt eller gjort så inser man att risken är stor att vi ska drabbas av åtal för kränkning eller förtal. Konsekvensen av förslaget blir därmed en inskränkning av yttrandefriheten. Vi som skriver öppet, står för vad vi säger, som inte vill vara anonyma riskerar att bli tystade. Det är problematiskt. Samma effekt skulle också politisk censur vad det gäller presstödet ha:

Men var gränsen går för vad som inte är demokratiskt? Som jag tidigare skrivit anser jag att presstöden åt de högerextrema är det enda rimliga liksom också Presstödsförodningens ord om att det inte får tas hänsyn till tidningars ”politiska inställning eller dess ställningstagande i enskilda frågor.” Så länge de tekniska kriterierna vad gäller upplaga, unikt material etc följs kan inte ens en tidning som produceras av rasister nekas stöd. Skulle presstödstidningarnas innehåll bedömas utifrån någon tuggummiparagraf om demokrati så kommer det bli mycket nyckfullt och politiskt styrt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements