Allt fler tips om ekobrott

Ekobrottsmyndighetens tipsfunktion, som upprättades vid halvårsskiftet 2011, har sedan start visat sig öka stadigt med antal inkomna tips. Redan i september 2013 hade myndigheten mottagit fler tips om ekobrott från allmänheten än under hela år 2012. Dessutom har kvalitén på tipsen ökat.

Ett typiskt exempel där Ekobrottsmyndigheten (EBM) har haft stor nytta av anonymt lämnad information är i företag där brottslingar använder sig av bulvaner och målvakter.

– Vi har vid ett flertal tillfällen fått tips om vem den verklige företrädaren är och det är ju inget man kan läsa sig till i bolagsregistret, säger Erik Sandstedt, analytiker på kriminalunderrättelsetjänsten på Ekobrottsmyndigheten.

Uppgifter om ett företags verksamhet, redovisning, anställningsformer och sätt att betala ut löner är information som Ekobrottsmyndigheten hanterar, ofta i nära samverkan med Skatteverket. Tipsen betraktas som underrättelseinformation och möjligheten finns därför att vara anonym, vilket kan öka tipsbenägenheten, menar Erik Sandstedt

– Vi ser att allt fler personer med insyn i brottslig verksamhet väljer att kontakta myndigheten för att lämna information. Information som i allt högre utsträckning kan användas vid utredningar. Vi tror att ökningen av inkommande tips handlar om en ökad exponering av ekobrott i media, som i sin tur har lett till ett ökat intresse och en ökad medvetenhet hos allmänheten, säger Erik Sandstedt.

Ekobrottsmyndigheten samverkar med andra myndigheter och får bland annat in anmälningar om ekobrott från Skatteverket och konkursförvaltare. Allmänheten kan också anmäla eller lämna tips om ekobrott. Inom myndigheten bedrivs även egen underrättelseverksamhet där också egna spår arbetas upp.

Bland de ärenden som Ekobrottsmyndigheten börjat utreda under senare tid märks insider- och fiffelhärvan i vinhandelsbolaget Cefour, den sannolika förskingringen och lurendrejeriet i IGE Resources och Mineral Invest, konkursen i skolkoncernen John Bauer och Tobias Billströms aktieaffärer i Northland Resources. Det är inte känt om EBM fått in några bra tips i något av dessa ärenden.

Tipssida på EBM:s webb

Ekobrottsmyndigheten/Svensson

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements