SVD:s förvirrade ledarsida

Svenska Dagbladets förvirrade ledarsida är som alla vet full med folk som skriver om ämnen det inte vet nåt om. Det kan handla om Per Gudmundson, Ivar Arpi eller nån annan. Det är samma sak om och om igen. En favorit som ständigt återkommer är att de försöker sig på tvärsäkra konstateranden om den svenska vänstern. Oftast utifrån nån fördom eller tanke som bara finns i ledarskribnetens hjärnvindlingar och inte har nån som helst förankring i verkligheten. Okunnigheten tycks vara norm.

Det senast bidraget i den interna okunnighetstävlingen på SVD:s ledarredaktion står Maria Ludvigsson för. Enligt henne har den svenska vänstern en svårartad böjelse för våld. Detta på grund av att Renzo Aneröd skrivit en krönika i ETC där han skriver att fackföreningsrörelsen skulle ha behöv av fler Jimmy Hoffa. Den av Aneröd presenterade uppfattningen kring Hoffa är ingen åsikt som kan återfinnas inom den svenska vänstern.

Aneröd tillhör inte den svenska vänstern. Måhända anser han själv att han är vänster och ibland tar han ställningstaganden som kan ses som vänster. Jag tycker också han skriver rätt bra böcker. Men vänster är han som jag ser det knappast. Sosse kanske. Eller så är han faktiskt socialist (dvs vänster) till sina åsikter, men eftersom han inte är aktiv i den svenska vänstern och aldrig har företrätt nån svensk vänster kan han knappast anses göra det bara för att han skriver en krönika i en svensk vänstertidning. Ett ursprung i arbetarklassen har han förstås. Men det betyder ju inte att man är socialist eller vänster på nåt sätt.

På ett förvirrat sätt får Maria Ludvigsson ändå det till att en person som skriver en personlig krönika i en svenska vänstertidning skulle stå för en åsikt som är generell i den svenska vänstern. Uppenbart råder skymning på SVD:s redaktion även när det gäller logik och inte bara när det gäller kunskap om svenska vänster. Vet man inget, kan man inte följa normala logiska slutledningar och tankegångar eller ta reda på vad vänstern faktiskt tycker om våld så anser jag nog att man inte ska skriva om ämnet.

Och nej, svensk arbetarklass och fackföreningsrörelse behöver inte fler Jimmy Hoffa. Den behöver fler Jan-Olov Carlsson och Lasse Henriksson.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements