Nån mordvåg har inte drabbat Göteborg – DN ljuger

Det är förunderligt att journalister i stora tidningar inte bryr sig om att kolla fakta. I en artikel om gängmorden i Göteborg hävdar DN att antalet mord minskar i Sverige, men ökar i Göteborg och Västra Götaland. Det är ett påstående som helt enkelt inte är sant. Snarare ren lögn. Mellan 2011 och 2012 hade Göteborg den kraftigaste minskningen av antalet mord i Sverige. En viss ökning mellan 2012 och 2013 var därmed att vänta.

Åren 2006-2009 sköts det lika mycket eller mer i Göteborg som det gjorts i år. Antalet skjutvapenmorden var lika högt. Nån exceptionell mordvåg har alltså inte drabbat Göteborg. DN påstår det och ljuger alltså. I likhet med andra tidningar. Antalet skjutningar i år är inte heller högre. 47 stycken hittills jämfört med 52 år 2011 och 51 år 2012. En per vecka ungefär. Så har det sett ut i många år.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Gerd_P

  Jag skulle gärna vilja se statistik över hur tredje man, utomstående, drabbats av gängvåldet.

  Att dom tar livet av varandra inbördes är illa förstås, men jag tycker faktiskt det är många resor värre när dom tar fel och skjuter oss som inte är inblandade alls.
  Det är ju det som folk är mest rädda för.

  • NTU, Nationella Trygghetsundersökningen och Skolungdomsundersökningen är de två undersökningar som finns där man kan se sådant. De visat utsatthet för brott. Den är svagt minskande de senaste åren. Morden minskar stadigt och har gjort sen 1990-talet. De mord som minskar är de vanliga morden. Full man har ihjäl full man med brödkniven. Sannolikt är det knutet till minskad alkoholkonsumtion (kraftigt minskad) bland ungdomar och eventuellt också med ökad utskrivning av effektiv psykofarmaka.

   Gangstermorden med skjutvapen har ökat sen 1990-talet. Men inte de senaste 10 åren. Men gangstermord och skjutningar skrämmer mer då de ofta sker utomhus, på gatan etc. Brödknivsmorden sker normalt i bostaden. Inte lika obehagligt för gemene man. Jämför med våldtäkter. Överfallsvåldtäkter skrämmer mer än de våldtäkter som sker i hemmet, trots att de förstnämnda är ovanliga och de senare vanliga.