Att våldet i västvärlden minskat har varit känt länge

Våldet i västvärlden minskar och har gjort så sen 1990-talet. Det gäller även Sverige. Det är alltså ett välkänt faktum. I Sverige har det minskat kraftigt de senaste åren. Med några undantag, våld utövat av kriminella gäng och våldtäkter. När det gäller våldtäkter så är sannolikt antalet inte ökande, men inte heller minskande. Ändrad lagstiftning och ökad anmälningsbenägenhet har dock gjort att antalet anmälningar ökat kraftigt.

I Sverige hänger sannolikt det minskade våldet ihop med minskad alkoholkonsumtion bland unga. Den senare har de sistnämnda åren minskat kraftigt. Men riktigt vad den stora nedgången i västvärlden som helhet beror på vet inte forskarna. Men några krafttag mot brottslighet behövs inte direkt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Jag smålog lite när frågan om alkohol togs upp. Visar sig att alkoholen inte är den stora boven som alltid påstås. En annan sak som slog mig var att trots att vi ständigt går mot sämre tider och elände. Folk får det sämre och sämre och det sk ”utanförskapet” ökar hejdlöst. Detta påstås ju öka kriminalitet, men så kommer den här undersökningen… 🙂

  Sen det här med ”ökad anmälningsbenägenhet” Kan man inte förklara nästan alla påståenden om ökningar av olika brott med det, eller gäller det bara vissa brott?

  • Man jämför BRÅ:s anmälningstatistik med NTU och Skolungdomsundersökningen. Då kan man lätt se när anmälningar ökar men inte antalet brott. Det är liksom inte nån gissningslek. SIffrorna är tydliga när det gäller våldtäkt.

   Det finns också brott där ökat antal anmälningar inte betyder nåt. Narkotikabrott och trafikbrott. Antalet anmälningar där är nämligen helt beroende på polisens insatser.

   Normalt skulle ökade klyftor led till mer våld. En orsak till att det inte är så är att det kan finnas en fördröjningseffekt. En annan anledning kan vara att vi är bättre att ta hand om psykiskt skadade personer och mentalt sjuka personer idag än förr. Ytterligare en kan vara att det finns mycket färre personer som föds med skador av olika slag, mycket färre personer som lider av traumatiska symptom från krig och liknande idag än förr.

   För misshandel och dödligt våld är alkohol den enskilt mest avgörande faktorn. Andra faktorer med avgörande betydelse är ålder och kön. Inga andra faktorer har någon som helst betydelse egentligen.

   Det är inte ”den här undersökningen” som visar minskat antal brott. Det har alla undersökningar och all forskning visat i 10-15 år.

 • Pingback: Social kontroll minskar våld | Svensson()

 • Pingback: Stora variationer när det gäller skottlossningar | Svensson()