Arbetskraftsinvandring leder till människohandel

Det sätt på vilket svensk arbetskraftsinvandring idag är organiserat leder till lönedumpning, olaglig handel med arbetstillstånd, ockerverksamhet, bedrägerier och människohandel.

Vi ser det varje år i bärskogarna där skrupelfria företagare och företag utnyttjar människor från fattiga länder. Människor som ofta skuldsatt sig för att kunna komma hit. Vi har sett det i städbranschen där handel med arbetstillstånd visat sig vara en lönsam verksamhet. Fattiga i andra länder betalar stora summor för att någon i Sverige ska ordna ett arbetstillstånd. Nu har det avslöjats exakt samma typ av verksamhet kring svenska nagelsalonger som rekryterar arbetskraft från Vietnam:

Samtliga fyra salonger som var intresserade av att anställa ville ha betalt för att hjälpa till att ordna ett arbetstillstånd till Sverige. Priset varierade på mellan 70 000 och 140 000 kronor.

Fredrik Martinsson, som är jurist på Migrationsverket, ser allvarligt på uppgifterna.

– Ja, det är ju mycket allvarligt för det är ju enligt min uppfattning och enligt verkets uppfattning ett missbruk utav lagstiftningen.

Tillsammans med de extremt låga löner som erbjuds ( 6 500 kr/månad) menar åklagare Thomas Ahlstrand att det faktiskt kan betraktas som människohandel. Me all sannolikt också som ocker.

Det bästa sättet att komma åt dessa problem är som jag ser det att ändra reglerna för arbetskraftsinvandring. För uppenbart fungerar de inte idag. Sen måste naturligtvis polisen också åtgärda de brott som uppdagas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements