Digitala betalningar och virtuella valutor underlättar penningtvätt

Olika digitala betalsystem eller digitala valutor som Paypal, E-gold, Bitcoin, Webmoney, Perfect Money och Liberty Reserve, pengaförmedlare som Western Union och digitala valutor som har gett nya möjligheter att tvätta svarta pengar. Enligt US-amerikanska myndigheter har Liberty Reserve i stor utsträckning använts för penningtvätt:

Digitala system fångar allt oftare myndigheters intresse, och i USA påstår åklagare att det digitala transaktionssystemet Liberty Reserve har gjort minst 55 miljoner olagliga transaktioner till ett värde av 40 miljarder svenska kronor möjliga.

Det handlar om pengatvätt som döljer inkomster från ljusskygga verksamheter som narkotikahandel och kreditkortsförfalskning.

Utan krav på identifikation ska flera personer ha öppnat konton och genomfört transaktioner av digital valuta, som de med hjälp av växlare i Asien och Afrika har växlat in och ut i riktiga pengar. Frågan är om det misstänkta förfarandet är i linje med tjänsten som Liberty Reserve har velat åstadkomma.

Liberty Reserve var uppbyggt på ett sätt som syftade till att transaktioner skulle vara svåra att spåra. Det var alltså ett specialsytt system för kriminella. Ingen vet om det medvetet gjordes med tank på det eller inte, men i mina ögon verkar det sannolikt, annars borde det ju vara uppbyggt ungefär som Paypal.

Även virtuella valutor anses var användbara för penningtvätt:

För tillfället handlar mycket av diskussionen kring virtuella valutor om Bitcoin, dels för att det är det nyaste tillskottet som tagit fart men också för att det bygger på en ny teknik. Tidigare har virtuella valutor som E-gold, Webmoney och Perfect Money varit centralt styrda av företag, inte sällan registrerade i skatteparadis med begränsad insyn och av anonyma personer.

– Den viktigaste skillnaden är att Bitcoin är decentraliserat. Föregångarna satsade på registrering i skatteparadis och avsaknad av verifikationer och kvitton på transaktioner. Om det gjorts med kriminellt uppsåt är inte självklart, säger Raj Samani, teknikchef på McAfee i Europa, Mellanöstern och Asien samt rådgivare för European Cybercrime Center.

[…]

Men faktum är att det i nätets utkanter, de delar som ofta refereras till som Dark Web – sajter som inte är tillgängliga från det öppna internet utan som ligger inom exempelvis anonymiseringsnätverk som Tor, finns gott om marknadsplatser där man mot betalning i virtuella valutor kan köpa allt från droger och stulna kreditkortsuppgifter till vapen och ammunition. Raj Samani berättar om ett nätverk som utger sig för att vara lönnmördare och tar emot beställningar på mord genom en egen sajt. Med betalning i Bitcoins.

Den här typen av sajter och marknadsplatser får många att rygga tillbaka och bli defensiva när virtuella valutor kommer på tal. En annan anledning menar han handlar om att det upplevs som något nytt, som ett framtida hot. En titt på mediebevakningen kring exempelvis Bitcoin ger honom rätt. Kritiska röster har höjts om att den virtuella valutan kan hota allt från hela finansmarknader till länders skattesystem och att det kan leda till en explosion av kriminella tjänster.

Med tanke på detta har handel med bitcoins förbjudits i Thailand.

Intressant?
Mer: ET,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements