Tuffare vapenlagar stoppar inte gänguppgörelser

Det har varit en del uppmärksammade gänguppgörelser i Göteborg under hösten. Flera personer har mördats med skjutvapen och många andra har beskjutits och ibland skadats. Igår sköts 4 män i Tensta i Stockholm. Den här typen av dåd utförs med hjälp av illegala vapen. Vapenlagar reglerar innehav av legala vapen. Att hårdare vapenlagar därmed skulle innebär minskat antal skjutningar är inte troligt. Förekomsten av illegala vapen har väldigt lite med förekomsten av legala vapen att göra.

Det finns dock andra metoder som hjälper, som kan få ner rekryteringen till gängen och brottsligheten i problemområden. Det är satsningar på ungdomsverksamheter och fritidsgårdar på det sätt som gjorts i Kungälv norr om Göteborg. På sikt är det åtgärder som minskar bostadsbristen, bostadssegregationen och arbetslösheten som är nödvändiga.

Dessutom bör alla komma ihåg att den grova våldsbrottsligheten i Sverige minskar och har minskat i många år. De senaste åren har antalet fall av dödligt våld minskat kraftigt. Även i resten av Europa och i hela västvärlden minskar det grova våldet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Allfons Mållgan

  Men vapnen köps i de flesta fall legalt i något land från början! Och då är det ju viktigt att det blir hårdare vapenlagar i alla länder.

  • Nej det är fel. Vapnen köps inte legalt nånstans. Utan det handlar i huvudsak om överblivna och stulna militära vapen från det forna Sovjet och det forna Jugoslavien.

   • Allfons Mållgan

    Även militära vapen från det forna Sovjet och det forna Jugoslavien är från början legala vapen.

    • Det där är ju bara trams. De var militärens vapen när de vara legala. För så där 20-30 år sen. Vapenlagar reglerar inte sånt. Helt ointressant och irrelevant för diskussionen.

 • Pingback: Vänsterpartiet går vilse i kriminalpolitiken | Svensson()

 • Pingback: Straffskärpning för vapenbrott kanske ingen dum idé | Svensson()