Polisen om romregistret: Inte rasism – utan brottslingar

Polisen i Skåne har ett register som mer än 100 personer haft tillgång till. Alla som finns i registret är romer. Registret innehåller avlidna personer och barn. Flera tusen personer finns i registret. Enligt polisen handlar registret om att man bekämpar brottslighet. Det måste väl därför enligt polisens uppfattning vara så att det är en ren tillfällighet att alla är romer i registret. Naturligtvis är detta bara trams.

De flesta brottslingar i Sverige är ju inte romer. Ett register som kartlägger brottslingar och deras social kontakter skulle knappast innehålla enbart romer. Självklart handlar det om rasism. Detta oavsett om registret är lagligt eller inte. Är det lagligt så finns det ett problem med svensk lagstiftning. Är det olagligt bör de poliser som upprättat och använt registret på något sätt straffas för sitt brott.

Demonstrera mot rasism den 9 november.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Hakro807

  Du har några tveksamheter i ditt inlägg. Först och främst – hur vet du att registret endast innehåller romer? För det andra – om urvalet är representativt – dvs cirka 2000 av de 4000 som fanns i registret är kriminella i högre eller mindre omfattning – finns tillräckligt många i den kriminellas omgivning för att slippa dra in ytterligare personer från andra grupper.
  Det är egentligen ganska enkelt – antingen är det ett register över kriminella och deras omgivning och då är det relevant att skapa och jobba mot. Eller också är det ett register över slumpmässigt identifierade romer vilket – hur oetiskt det än kan ses – visar att de som grupp är kraftigt överrepresenterade inom brottslighet och därför bör specialbevakas av polisen.

  • Gerd_P

   DN har fått tillgång till registren, de innehåller 4 700 romer och inga andra.

   Polisen i Skåne har döpt registret till ”Resande”.

   • Hakro807

    Du svarar inte på min fråga, hur vet du att registret endast innehåller romer? För att kunna göra den typen av uttalanden krävs det att det finns ett redan skapat register över romer som kan anses som korrekt, precis som att vi kan matcha en viss person mot folkbokföringen för att se om hon har svenskt medborgarskap. En annan möjlighet är givetvis om någon (DN/Polisen/annan instans) kontaktar samtliga på listan för att kontrollera om de själva identifierar sig som romer eller om huvuddelen av deras umgängen identifierar dem som romer. Men så har inte skett som jag förstått det.

    Att registret har namnet resande behöver inte betyda mer än att huvuddelen av de registrerade har ett kringflackande liv, i.e. ett fullständigt logiskt namn.

   • AndreasLarsson

    Som det påpekats i media så innehåller registret inte bara romer.

 • Roger Svensson

  Peter Wolodarski har själv skrivit på twitter att ”DN har registret och kan bekräfta att det är ett register med romer och personer med band till romer. Merparten ej dömda/brottsmisstänkta”. Således innehåller det inte uteslutande romer.

  Att ett register vars syfte är att kartlägga ett kriminellt nätverk bland romer till övervägande del innehåller romer är knappast förvånande eller en ”tillfällighet”. Inte eller är det förvånande att det finns en hel del personer i registret som ej är dömda/brottsmisstänkta eftersom kriminellas sociala nätverk knappast uteslutande består av andra kriminella.

  Tittar man på polisens kartläggning av Södertäljenätverket så kommer man säkert få samma ”rasistiska” bild eftersom merparten av de inblandade är assyrier/syrianer, kartläggning av maffiafamiljer i USA kommer på samma sätt vara ”rasistiska” när den till övervägande del består av italienskättade personer, kartläggning av jihadisters nätverk är även den ”rasistisk” osv. Nu är ju knappast merparten kriminella assyrier/syrianer, italienskättade, muslimer osv och inte eller är merparten av personerna i dessa grupper kriminella. Med samma logik så borde man därmed förbjuda kartläggning av kriminella nätverk bland dem.

  • Flertalet ostraffade. Alla romer eller gifta med romer. Det är ett rasistiskt register. Jag kan inte se ett enda argument som motsäger det.

   Registret som gjordes på assyrier/syrianer (Södertäljenätverket) innehåller enligt den information jag kunnat få enbart några få ostraffade och inga barn. Inte heller nåt större antal döda. Det är inte jämförbart.

   Det är välkänt att polisen är mer rasistisk än den venska befolkningen i sin helhet. Att polisen därmed ägnar sig åt rasism mot romer är inget förvånande. Inte heller nåt nytt. Så har det varit i hundratals år. Registret är bar det senaste i lång rad övergrepp mot romer från samhället och från polisen. Det är uppenbart rasistiskt att ha gjort, kallat och använt registret så som skett hos polisen. Jag förstår inte den löjlig oviljan att kalla det hela vid sitta rätta namn. Rasism. Antiziganism.

   • Hakro807

    Visade sig det inte att när man tagit bort barn och döda (av naturliga skäl) liksom uteslutet den mest brottsbenägna kategorin (varför?) var det ändå hälften av de på listan som varit dömda för brott eller haft misstankar riktade mot sig?

    Hur skulle statistiken sett ut om man primärt undersökt män mellan 20 och 40 år, skulle då 50, 70 eller 90 procent varit dömda/misstänkta för brott? När är det motiverat att skapa ett dylikt register, måste samtliga vara dömda?