Grön bluff

Det gröna kapitaletBoktips
Det gröna kapitalet
Mikael Nyberg
Miljöförbundet Jordens vänner

Grön bluff

70-talets röda vänstervåg bemöttes som bekant med en borgerlighetens och näringslivets ideologiska motoffensiv. Resultatet blev 80- och 90-talens globala nyliberalism. Mindre känt är att även den gröna rörelsen tacklades i högeroffensiven.

Det skildrar Mikael Nyberg kortfattat, lättläst och spännande i Det gröna kapitalet. En skrämmande läsning av infiltration, manipulation, uppköp och styrning av miljörörelsen, allmänna opinionen och demokratin. En fruktansvärt bra bok.  Snarare en bred politisk lärobok än en smal miljöskrift.

Mig förvånade det hur långsiktigt, konspiratoriskt och ytradikalt det ”gröna” transnationella kapitalet arbetar. Hur oblygt cyniskt de stödjer miljösträvanden för att ta udden av dem. Alternativt exporterar skiten till u-länderna.

En annan vass skrift, som också kom från Jordens vänner häromåret, är Europas osynliga händer av Dennis Pamlin. Där kritiseras ledande EU-banker för bristande miljö- och demokratiskt medvetande. Båda skrifterna visar med skrämmande tydlighet elitens växande fientlighet gentemot folkviljan. Ständigt försöker man kastrera demokratin.

Hans Norebrink

Läs mer: Google, Robert Nyberg, Fria,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements