Sverige är inget rasistiskt land

Jag blir så trött på folk som påstår att Sverige är ett rasistiskt land. Det är helt enkelt inte sant. Visst finns det rasism i Sverige, precis som i alla andra länder. Men i Sverige är det en marginell företeelse, alla internationella undersökningar visar att Sverige är världens minst rasistiska land. Det finns självklart diskriminerande strukturer i Sverige, dvs rasism som är så vardaglig och normal att vi inte ens tänker på det. Självklart agerar myndigheter, kanske speciellt synligt inom polisen, ibland rasistiskt och självklart gör arbetsgivare det.

Sverige är inte sämst på att ge invandrare jobb. En stor del av förklaringen till att invandrare har svårare att får arbete i Sverige är att man behöver kunna språket. Engelska räcker inte som det gör i vissa andra länder. En annan orsak är att Sverige tar emot mycket fler invandrare och flyktingar än andra länder i förhållande till befolkningen. En tredje orsak är att det i Sverige förs en ekonomisk politik som inte hjälper till att skapa arbeten. I ett av de länder där invandrare sägs ha lättare att få jobb och som enligt Frida Boisen i GT skulle vara mindre rasistiskt spärras flyktingar in i koncentrationsläger på öde öar och i ödemarker. Australien. Alla som vet nåt om Australien vet också att befolkningen där är mycket mer rasistisk än den svenska befolkningen.

I det stora hela är Sverige inte ett rasistiskt land, utan motsatsen. Sannolikt är det så att inte ens majoriteten av de som röstar på Sverigedemokraterna är rasister. Däremot är Sverigedemokraterna (SD) som parti det, vilket är ett problem. Men SD är idag inte värre än de mycket större rasistiska partier som finns i Norge och Danmark, Fremskrittspartiet (Frp) och Dansk Folkeparti (DF). Länder som Ungern, Slovakien och Grekland är betydligt mer rasistiska länder. Där är rasismen öppen och rå mot romer och invandrare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Erik Ferrari

  Som boende i Australien sen 2005 så håller jag inte med dig. Svenskar upplever jag som betydligt mer främlingsfientliga i vardagen. Däremot kan jag hålla med om att Australien för en ganska otrevlig flyktingpolitik. Där är Sverige bättre.

  Jag vet inte vad du bygger på att befolkningen här skulle vara så rasistisk?

  • Australiensare jag känner som är politiskt aktiva håller inte med dig. Internationella undersökningar håller inte med dig. Detta även om Australien inte på nåt sätt är ett rasistiskt land det heller. Men det kanske handlar om vilka miljöer och bland vilka människor man umgås i och med. Jag ifrågaästter därför inte på något sätt dina upplevelser.

  • Hampus Eckerman

   Minns när jag var i Australien 2007 och hur förvånad jag var över att en krönika i en av de större tidningarna om hur bra Australien var för att man ”tämjt vildarna”. Att det faktiskt gick att skriva sånt. Liksom ett arv från den gamla ”White only”-policyn som levde kvar.

 • Pingback: Nabila är en lögnare - eller? | Svensson()