Höga politiker avlyssnas av de egna säkerhetstjänsterna

De senaste dagarna har media rapporterat om att statschefer och regeringschefer, däribland Angela Merkel, avlyssnats av US-amerikanska underrättelseorganisationen NSA. Nu verkar det som om stats- och regeringscheferna istället avlyssnats av de inhemska motsvarigheterna (i Sverige FRA) till NSA och i samarbete med NSA.

Det hela är uppenbarligen ett samarbete mellan olika säkerhetstjänster. Nästan som om det finns ett nätverk av hemliga myndigheter och tjänstemän som styr över de folkvalda, som kontrollerar de folkvalda. Som kan förändra och påverka politiken som de vill. Avslöja saker som gör att folkvalda får gå osv. Det är allt annat än demokratiskt. Kanske ingår också privata säkerhetsföretag i sådana nätverk. Det vore rent kriminellt, korrupt. Men säkerligen möjligt, kanske till och med troligt. Fruktansvärt obehagligt och mycket odemokratiskt.

Allt hemlighetsmakeri borde förbjudas. Säkerhetstjänsterna måste vara öppna för demokratisk insyn. I såväl Sverige som i alla andra länder inklusive USA. Om det vore så eller blev så skulle det sannolikt leda till att flera av dem lades ner. Privata företags inblandning borde förbjudas. Vinstintressen kan ju faktiskt innebära att man vills kapa oro och konflikter för att sen kunna tjäna pengar på det. Verkligen inte bra. Nästan som i TV-serien Jericho.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements