Finns inga belägg för att NSA:s övervakning räddar liv

TechWorlds chefredaktör Magnus Aschan menar att NSA:s övervakning räddat tusentals liv. Jag vet inte var han fått den siffran ifrån, men eftersom det inte finns någon utomstående eller några demokratiska krafter som kan granska den verksamhet som bedrivs av hemliga organisationer som NSA eller FRA är uppgifterna sannolikt inte sanna, i alla fall inte trovärdiga eftersom de är okontrollerbara. Aschan uppger sig vara mot övervakning, men är som jag ser det ofattbart naiv när han påstår att tusentals liv räddats av NSA.

Uppgiften att NSA räddat liv kan förstås vara sann, men eftersom vi inte kan kontrollera det, så kan den lika gärna vara osann. Oavsett vilket så har ju sannolikt NSA:s verksamhet också dödat en massa människor. Att elektronisk spaning kan rädda liv är förståeligt, men också att det kan innebär att oskyldiga människor dödas. Exempelvis genom så kallade drönarattacker som ofta baseras på elektroniska spaning, signalspaning.

Intressant?
Mer i media: NyTeknik1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements