Norwegian ägnar sig åt lönedumpning

Det norska flygbolaget Norwegian ägnar sig enligt norska LO åt ren lönedumpning och liknas vid skumraskbolaget Ryanair:

NRK har fått innsyn i kontraktsvilkår som viser at de fleste av Norwegians thailandske kabinansatte har en grunnlønn på under 3000 kroner i måneden.

Noen tillegg til grunnlønnen er det. Blant annet får de 200 kroner ekstra for den tolv timer lange flyturen mellom Bangkok og Oslo.

– Dette er grov arbeidslivskriminalitet. Lønnsnivået i seg selv er fullstendig uanstendig. Selve politikken undergraver norsk arbeidsliv på en slik måte at det bidrar til å underminere den norske velferdsstaten. Enhver må se på dette som en grov provokasjon, sier Gulbrandsen.

– Norwegian tar etter gangstermetodene til Ryanair og definerer seg ut av et seriøst norsk arbeidsliv, tordner Gulbrandsen.

– Denne påstanden faller på sin egen urimelighet. Men forbundet står fritt til å komme med uttalelser, svarer informasjonssjef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen.

Även fackföreningen Parat menar att Norwegian ägnar sig åt lönedumpning och har anställda med helt oacceptabla löneförhållanden. Enligt media finns 116 thailändare anställda inom Norwegian och de har mindre än 3000 kronor i månaden i grundlön. Norska LO och fackföreningen Parat menar att bolaget borde bojkottas.

Samtidigt som dessa missförhållanden i Norwegian avslöjats pågår en lönekonflikt med piloterna och pilotfacket. Detta beror på att Norwegian inte vill ha fastanställda piloter utan de vill försämra villkoren genom att enbart anlita bemanningsanställda polioter på rutterna i Skandinavien. Fackföreningarna har varslat om strejk som ska bryta ut idag om inte medlare lyckas får fram ett bud som accepteras av alla parter. Även på Finnair och Blue 1 har det varslats om strejk så flyget i Norden kan drabbas hårt som strejkerna bryter ut.

Norwegian

Foto: Hans Olav Nyborg

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

PS. 10:25: Det blir ingen strejk från piloterna. I alla fall inte idag enligt den norske medlaren.

Advertisements