Allt färre skatteparadis för svenskar

Antalet skatteparadis där rika svenskar kan gömma undan pengar från skatt minskar. Det beror på att Skatteverket slutit avtal med de flesta av dem och på att Sverige numera har låg skatt för de rikas kapital och kapitalinkomster genom skattesänkningar och borttagna skatter. Dessutom finns ett samnordiskt projekt för att minska möjligheterna att smita med skatten. Jakten på terrorister är ett annat viktigt skäl för det ökade antalet skatteavtal. För ovanlighetens skull ett positivt resultat av västvärldens terroristnoja.

Skatteverket har slutit 39 avtal med olika skatteparadis, 15 av dem har ännu inte trätt i kraft och två länder finns kvar att sluta avtal med, Förenade Arabemiraten och Hong Kong. Informations- och skatteavtalen har lett till ökade skatteintäkter, dels direkt genom Skatteverkets arbete men också genom att många rika rättar sina deklarationer i efterhand:

”Från 2010 till och med 2012 vet vi att de ärenden för vilka vi utnyttjat avtalen om informationsutbyte har gett minst 460 miljoner kronor i skatteintäkter”, säger Margareta Nyström, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Ännu viktigare är att antalet självrättelser har ökat lavinartat, inte minst till följd av informationsutbytesklausuler med länder som Schweiz, Luxemburg och Österrike.

”Vi har mycket mer självrättelser. Det har ökat betydligt under 2013. Hittills under 2013 handlar det om 1.700 personer, vilket är rekord”, säger hon.

Självrättelse är att självmant lämna tidigare icke redovisade uppgifter i sin deklaration.

”De flesta rättar fem år tillbaka i tiden och den enda påföljden blir att man får betala skatt i efterhand, det blir inget skattetillägg och ingen brottsanmälan. Sedan 2010 har självrättelser gett omkring 1,4 miljarder kronor i ökade skatteintäkter”, säger Margareta Nyström.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements