Miley Cyrus rökte nog inte på alls

Miley CyrusMedia idag har rubriker om att sångerskan Miley Cyrus tände en joint (en cannabiscigarett kan man väl kalla det) på MTV-galan. Det gjorde hon sannolikt inte, men säkerligen ville hon att det skulle se ut så. Det gjorde det och en lyckad provokation blev det, som återigen skapade rubriker kring den unga tjejen som sen i somras varit rubrikmaterial på grund av utmanande dans och nakenhet. Något som Harry Amster skriver bra om och i SVD (egentligen är det ju forskaren Hillevi Ganetz som säger bra saker):

–En del ser det som frigörande eftersom den kvinnliga sexualiteten har omgärdats av en mängd restriktioner under en lång tid. Andra ser att det bara spelar en väldigt sexistisk musikindustri i händerna. Det är svårt att säga vem som har rätt eftersom olika människor ser olika saker, säger medie- och genusforskaren Hillevi Ganetz.

Hon jämför diskussionen med utvik där unga kvinnor försvarar sig med att det var en kul grej, att de ville synas.

–Samtidigt ingår man i en kultur och i ett samhälle där det inte ses så. Man är – om jag nu ska använda mig av det förhatliga ordet – del av strukturer. Man säger att man har valt själv, men i själva verket väljer man inte så himla mycket. Man har valt att visa upp sin kropp, samtidigt som man inte gjort det eftersom det är förknippat med kvinnor att visa sig sexiga och halvnakna inom till exempel musikindustrin. Männen gör det inte utan är snarare centrum i ett gäng av halvnakna bikinitjejer, som i gangstarap. Klart jag tror att Miley Cyrus har valt det hon gör och är stolt över sin kropp, men man kan ifrågasätta hur mycket det går att välja. Är det inte bara en illusion?

[…]

När hon gästade Ellen DeGeneres konstaterade hon att ingen pratar om Robin Thickes rumpa, ”det är dubbelmoral, jag ser inte chocken i det här, Lady Gaga har redan uppträtt i string och ingen bryr sig.”

För att inte tala om tjatet om att hon visar tungan, något som Gene Simmons i Kiss gjort i decennier utan att folk blivit så chockade.

–Det är värre för kvinnor. Frasen ”sex, drugs and rock’n’roll” har varit väldigt accepterad i många år bland män, men för kvinnor blir det en farlig väg att gå för ens status och trovärdighet, säger Hillevi Ganetz.

Hon efterlyser snarare mer nakenhet – men en mer varierad sådan.

–Det behövs en mångfald av kroppar. Tjocka som korta, långa som handikappade, då skulle det kunna bli en verklig revolution. Vi kanske skulle bli vana att se kvinnokroppen som den är. För det är slående att de som klär av sig har de ideala kropparna.

Och om det nu var en joint. Spelar det nån roll? Provokativt är det ju oavsett. Uppmärksammat blev det i alla fall. Det var väl vad hon ville antar jag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements