St Barths – slavhandelscentrum

SVD lyckas med konststycket att publicera ett par artiklar om S:t Barths (egentligen S:t Barthelemy) och om dess svenska bakgrund utan att med ett ord beröra vilken verksamhet som de svenska kolonialherrarna bedrev på den lilla västindiska ön i nästan 100 år. Slavhandel.

S:t Barths

När slavhandel och slaveri förbjöds så sålde Sverige snart ön. Till Frankrike. För utan slavhandel var den värdelös. Faktum är att en del svenskar hörde till dem som blev rika på grund av slavhandel. Främst kanske Reimers, men även af Ugglas, Arfwedson och Arfvidsson tjänade pengar på slaveri och slavhandel.

Idag är ön främst en turistort. För folk med mycket pengar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Liza

  Hej Anders!
  tror du att man kan finna några svenskättlingar bosatta på St Barts idag?
  vänligen,
  Liza

  • Nej. Men du hittar kanske folk med svenska namn. Slavättlingar.