Polis sköt ihjäl man på flyktingförläggning – övergrepp?

När polisen skjuter ihjäl någon i ett sammanhang som inte har med rån eller nåt liknande att göra finns alltid anledning att bli misstänksam. Dödsskjutningen av en man i Husby visade att polisen kan ljuga om det faktiska händelseförloppet och dessutom totalt missuppfatta situationen.

Det bästa kanske vore att polisen backade i fall där de känner sig hotade av enskilda psykiskt sjuka eller påverkade personer. Detta så att personen kan lugna ner sig. När så skett kan polisen strax återkomma under lugnare former.

Detta förutsätter ju dock att ingen annan person riskerar att fara illa på grund av den upprörda personen. Men ofta är det ju polisen i sig själv som får folk upprörda och därför borde polisen lära sig att vara mer avvaktande istället för att använda skjutvapen.

När det gäller fallet med flyktingboendet (det handlar inte om en flyktingförläggning utan om hyrda lägenheter) i Geijersholm utanför Hagfors i Värmland är det klart att mannen som sköts var född 1968 och inte var svensk medborgare, men det är samtidigt oklart om han bodde på platsen. Mannen var inblandad i ett bråk och det var därför polisen kom till flyktingförläggningen.

Samtidigt verkar det ju i mångt och mycket som att polisen inte hade behövt skjuta det andra skottet som dödade honom. Mannen hade lämnat den dörr som han bankade på, inga andra personer var i fara och polisen hade som det verkar kunnat backa därifrån för att försöka lugna ner mannen istället. Det är möjligt att det skulle misslyckats, men polisen borde ha försökt. Det är också möjligt att media inte har en korrekt beskrivning av händelseförloppet och att det jag förslår i praktiken var omöjligt. Men Husbyfallet ger anledning till misstänksamhet kring den här typen av händelser.

Det är samtidigt troligt att polisen inte gjort nåt formellt fel och att ingen kommer att åtalas för dödskjutningen.

Det hela aktualiserar också polisens ammunition. Med den ammunition som polisen hade förr så hade mannen eventuellt överlevt. Med den ammunition polisen har idag så överlever färre när polisen skjuter dem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements