Fascism, rasism och motstånd i SF-filmer

DystopiaI många science-fictionberättelser så är totalitära fascistiska samhällen beskrivna. Såväl i böcker som 1984, Fahrenheit 451 och Du sköna nya värld som i filmer som Elysium, V för Vendetta och Equilibrium. Det finns ofta ett motstånd mot fascisterna, mot den fascistiska staten, framförallt i filmerna. Böckerna är lite mer pessimistiska. Motstånd mot förtryckare, diktaturer, fascism, rasism kan man bland annat se i filmer som District 9, Elysium, Oblivion, V för Vendetta och Equilibrium. Hyggliga filmer allihop, men District 9 och Equilibrium är lite vassare och bättre än de andra.

Läs recensionerna på min SF-blogg Anarres:

District 9
Elysium
Oblivion
V för Vendetta
Equilibrium

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Hampus Eckerman

    They Live, återigen den bästa filmen.

    • Den är på min att se lista.