Första ordentliga stormen denna höst och vinter

Det är ju fortfarande höst, trots att vi är i den första vintermånaden. Nu har också den första ordentliga stormen slagit till mot Göteborg. Med nedfallna träd, stängda broar, inställd kollektivtrafik och annat.

Det märkligaste är fjärrvärmen i Göteborg inte fungerar. Jag kan för mitt liv inte begripa varför fjärrvärmen ska kunna slås ut av en storm. Fjärrvärmen går ju under marken. Eller varför strömmen i stora delar av en storstad ska slås ut av en storm. Ledningarna är ju nedgrävda.

Antagligen är det väl oförklarliga strömavbrottet i Angered, Säve, Tuve och Torslanda som ligger bakom att fjärrvärmen också slogs ut. Nån annan vettig förklaring kan jag inte se. Men det borde å andra sidan betyda att strömavbrottet varit större än vad som uppges i media. Raffinaderierna borde också ha drabbats för där finns de värmepumpar som till stor del värmer Göteborg via fjärrvärmenätet. Strömmen i södra skärgården var också borta, en stund i går kväll i alla fall.

Att träd blåser ner, att färjor ställs in och att Älvsborgsbron stängs är ju normalt vid en storm, men inte störningen i fjärrvärmen och elen. Inte när det handlar om en storstad. Störningen för strömförsörjningen var dessutom märklig. I går kväll blinkade lampor till regelbundet. Strömmen försvann i mycket korta ögonblick, kortare än en sekund. Det hände många gånger. Inte normalt för en storm i Göteborg.

Det värsta rent personligen är att det kommit snö. Det ville jag verkligen inte ha. Det finns el där jag bor och än så länge har jag inte noterat att nån takpanna eller nåt annat blåst av eller ner. Lite bekymrad över ett källarfönster där glaset är skadat bara. Får inspektera det senare. Kan ju ha snöat in. Eventuellt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements