Ett fåtal svenska hushåll har blivit rikare

En stor del har blivit fattigare, men för flertalet har inte mycket hänt. Men de som blivit rikare har blivit så mycket rikare att den totala privata förmögenheten ökat. Men det är alltså i huvudsak en ökning för en liten mycket rik minoritet. En rik minoritet som familjen Persson som äger HM tillhör. Fast Stefan Persson själv, Persson-klanens hövding, han betalar numera inte längre mest skatt. Han har börjat göra som många andra rika. Lägga in pengarna i ett bolag och ta ut pengarna i ett annat land där det är mindre eller ingen skatt. Inkomstklyftorna ökar också, precis som förmögenhetsklyftorna.

Inkomstklyftor

Mest i lön har Ane Mærsk McKinney Uggla (som alltså är svensk och inte dansk, även om hon föddes i Danmark), fast mest skatt betalar hon inte. Andra med stora löner är direktörerna i Sveriges stora företag. Stora löneökningar har de också fått. Störst inkomst av kapital hade förra året Barbara Bergström som också betalade mest skatt. Annars domineras listan på de största kapitalinkomsterna av familjen Persson och Lundberg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements