Fler gängkriminella i Sverige?

Enligt DN blir det fler gängkriminella i Sverige. Dessutom på allt fler orter. Sannolikt är det så, för samtidigt som våldsbrottsligheten minskar totalt så ökar antalet våldsbrott som kan knytas till kriminella gäng och nätverk. Situationen är kanske på väg att bli likadan i Sverige som i Nederländerna. Historiskt är mord i Sverige kopplade till alkohol. Full man och missbrukare har ihjäl full kompis med brödkniven är det vanligaste mordet. I Nederländerna är det vanligaste mordet att en gangster skjuter en annan gangster.

Ett av de gäng som vuxit under senare år är Romano, enligt vissa uppgifter en supportergrupp till Bandidos. Romano hävdar själva att de inte alls sysslar med brottslighet utan med att få människor att lämna brottets bana. Men verkligheten talar ett annat språk. Nyligen sköts en 25-årig man som enligt polisen finns nära ledarskiktet i Black Cobra, på en bar i Kumla. Två män, 34 och 38 år gamla, häktades i torsdags skäligen misstänkta för mordförsöket. De två misstänkta ska tillhöra eller ha kopplingar till Romano. Konflikten mellan de två grupperingarna har pågått en tid med flera olika incidenter.

Romano bildades för åtta år sen i Göteborg av resande. De uppger att det finns enligt deras egna uppgifter 9 avdelningar i Sverige. Enligt polisen i Göteborg är det ingen mc-klubb. Flera av dess medlemmar har brottsregister, men det betyder inte att medlemmarna måste vara kriminella idag eller att klubben/föreningen är att betrakta som en kriminell gängbildning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements