Flera häktade i ekobrottshärva

Två personer häktades i fredags (igår) för inblandning i en omfattande ekobrottshärva med bedrägerier. En av dem en idag 61-årig man i Malmö som våren 2012 figurerade i ett avslöjande i TV-programmet Uppdrag Granskning. Det som avslöjades då var omfattande fusk med statliga lönegarantier:

59-åringen vi kallar ”Peter” har svenskt rekord i utbetalningar från den statliga lönegarantin. Vid vart och ett av de nio tillfällena har han fått ut mellan 120 000 och 170 000 kronor – totalt nästan 1,4 miljoner kronor under loppet av fem år.

De nio konkurser han har varit inblandad i har kostat skattebetalarna runt 10 miljoner kronor, trots att det inte finns något som styrker att mottagarna av pengarna varit anställda i bolagen. Åtta av de nio bolagen har heller inte haft en krona i lönekostnader under året före konkursen.

Peters taxerade inkomst under samma period visar också att lönegarantin praktiskt taget varit hans enda inkomstkälla sedan 2005.

– Det här tyder på ett systematiskt missbruk av lönegarantin, säger konkursförvaltaren Kjell-Ove Andersson.

Uppdrag granskning har pratat med den 59-årige mannen. Han hävdar själv att det hela handlar om otur.

Det är för inblandning i just sådant som mannen nu tillsammans med flera andra blivit häktad. För redan innan häktningen av två personer i fredags var ytterligare 4 personer häktade för inblandning i samma bedrägeriärenden. Totalt är ett 40-tal personer misstänkta för brott. Många tillhör sannolikt den grupp av personer som hoppat från företag till företag och fått ut lönegarantier:

Uppdrag granskning har hittat nästan 500 personer som har fått lönegaranti efter tre konkurser eller fler på fem år. Tre gånger på fem år tycker länsstyrelsen själv är misstänkt många. Men de reagerar mycket sällan.

Genomgången av utbetalningarna avslöjar också andra mönster.

I över 160 företag som har gått i konkurs ökar plötsligt antalet anställda kraftigt i samband med utbetalning av lönegaranti.

Ett exempel är ett företag som inte har lämnat in någon årsredovisning eller bokslut de senaste åren.

Ändå har 55 personer fått lönegarantier i samband med konkursen.

* Samma anställda återkommer också år efter år. En del har till och med fått ut lönegaranti från flera olika konkursade företag samma år. Något som myndigheterna själva säger kan vara tecken på bedrägeri.

Ett exempel är 18 personer som flyttar från företag till företag som går i konkurs, och får ut lönegarantier varje gång.

I Uppdrag gransknings databas finns också personer där tingsrätten har slagit fast att de har jobbat svart – när sedan bolaget gått i konkurs har samma personer fått ut statlig lönegaranti.

– Det finns bra kontrollsystem, men de används inte, säger Ulf Sparring på Skatteverket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements