Likvärdiga språk

Vad är språkBoktips
Vad är språk?
Mikael Parkvall
Natur & Kultur

Likvärdiga språk 

Det finns inga primitiva språk – alla är lika uttrycksfulla. Majoriteten av svenska språket är utländska lånord (många lågtyska). Svenska är släkt med hindi och har som andra europeiska språk sina rötter i Ukraina. Alla språk härstammar kanske från ett urvärlds-språk i Afrika.

Det är svårsmälta sanningar för rasister, främlingsfientliga, och etniska nationalister som presenteras i denna lilla kula faktabok.

Språkförmågan är allmängiltigt biologisk, de enskilda språken kulturella konstruktioner. Lite svårt då att tro lingvistiklektorn Mikael Parkvall att språket knappast påverkar tänkandet.

Och visst kan man säga att allt som pratas är rätt, men jag skulle vilja ha en demokratisk påverkan på språket. Till exempel ett beslut i riksdagen att tilltalsordet i Sverige är DU!

Hans Norebrink 

PS Senare tillägg: Varför inte lämna den nuvarande ordningen där den dominerande amerikanska/anglosaxiska språkkulturen ger oss alla nya ord (låtgåig makt-anarkism). Varför inte ge nya fenomen namn från de stora invandrargrupperna i Sveriges språk (demokratiskt beslutat)?

Läs mer: Google, Dagens Bok, SVD, LM, Språktidningen, Språkförsvaret1, 2, Lingvistbloggen1, 2, Skanskan1, 2, NSK1, 2,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements
 • Varför tror du att det är svårsmälta sanningar? Det är en uppriktig fråga. Finns det överhuvudtaget några grupper som tror att den kultur de värnar om har skapats i ett vakuum?

 • Mikael Parkvall

  Angående ”Lite svårt då att tro lingvistiklektorn Mikael
  Parkvall att språket knappast påverkar tänkandet”.

  En bra strategi när det gäller att ifrågasätta saker är, i min
  värld, att leverera vetenskapligt hållbara motargument.

  Frågan är om det att de ”enskilda språken [är] kulturella
  konstruktioner” är ett sådant.